Druk pratend begeeft een groep leerlingen zich naar de uitgang van het schoolgebouw. Gert Bergacker (67) staat er geamuseerd naar te kijken. Slechts een enkeling weet dat de docent Nederlands met zijn karakteristieke snor tot 2021 in een directiekamer zat. Als leider van het Driestar College.
Drs. G. (Gert) Bergacker, 67 jaar | Gehuwd, vader van 9 kinderen, opa van 21 kleinkinderen | Was voorzitter college van bestuur van het Driestar College | Is nu docent Geschiedenis en Nederlands aan de Jacobus Fruytier scholengemeenschap, vestiging Uddel
Het was voor de inwoner van Woudenberg geen vraag wat hij na zijn pensionering wilde. In ieder geval doorgaan in het onderwijs, maar dan weer voor de klas. „Ik ben een onrustig type, ongeschikt om thuis achter de geraniums te zitten. En onze scholen hebben te kampen met personeelstekorten.”
Hij was amper uit Gouda weg, toen hij werd benaderd door Frans van Hartingsveldt, voorzitter van het college van bestuur van de Jacobus Fuytier scholengemeenschap. Of hij het team in Uddel kon komen versterken. „Ik geef nu geschiedenis en Nederlands en begeleid Frans. Voor dat vak kunnen ze niemand krijgen. Een bevoegde docente geeft op afstand instructie; ik zit in het lokaal om de leerlingen wat te helpen. Op de mulo heb ik gedegen Frans gehad, dus dat lukt aardig.”
Plezier
Bergacker begon zijn loopbaan op een lagere school. In de avonduren behaalde hij zijn eerstegraads bevoegdheid voor docent geschiedenis en maatschappijleer. Na zes jaar verliet hij het basisonderwijs, om geschiedenis te gaan doceren op zowel de scholengemeenschap als de pabo van De Driestar. „In totaal ben ik daar zeventien jaar geweest. Na het behalen van mijn doctoraal kreeg ik ook de MO-opleiding geschiedenis onder mijn hoede.”
In 1999 vertrok de bevlogen docent naar het Hoornbeeck College in Amersfoort, waar hij toetrad tot de centrale directie. Zeven jaar later ging hij leidinggeven aan het Driestar College. „Dat heb ik gedaan tot 1 april 2021. Met genoegen. En nu ben ik hier met plezier bezig. Af en toe moet ik even orde op zaken stellen, maar in doorsnee is het heerlijk. Mijn passie is de stof zo boeiend mogelijk overdragen en kinderen motiveren. Vijftig minuten aan één stuk praten werkt niet meer, dus tussendoor toon ik soms een illustratief filmpje. Of ik laat alvast wat huiswerk maken.”
Vlugge vogel
De eerste weken gaven wel wat spanning. „Ik ben een vlugge vogel, dus ik moest het tempo van die gasten weer zien op te pakken. En mijn weg zien te vinden in nieuwe methodes, het administratieve programma Itslearning en alle digitale technieken en toestanden. In het begin dacht ik: Help jongens, hoe ga ik dit redden? Maar het is gelukt.”
Het omgaan met de leerlingen staat voor de gepensioneerde schoolleider bovenaan. „Sommigen zijn een beetje lomp, maar ze hebben een hart van goud. Je staat als pensionado met een stuk levenswijsheid voor de klas; dat heeft volgens mij wel een meerwaarde. Voor die leerlingen is het goed dat ze eens een ouwe onderwijzer ontmoeten.” Hij hoopt zelf te constateren wanneer hij over datum raakt. „Als je collega’s je erop attenderen, ben je al een station gepasseerd.” Vorig jaar waren de lessen verspreid over drie dagen. „Nu heb ik twaalf lesuren, op dinsdag en woensdag, dus ik kan me goed voorbereiden. Het besturen is gepasseerd. Ik spreek geen oordeel uit over beleidsmatige dingen die ik zie en geef lekker mijn lessen. Eens schoolmeester, altijd schoolmeester.”
Lees het hele artikel in Terdege (nr. 12, 28 februari 2023). In dit artikel komen ook aan het woord: Wim ter Harmsel (69) en Hans Poot (69).
Terugkijken: Terdege Live, 23 februari 2023. Cor van 't Hof mag achter de geraniums genieten van zijn pensioen, maar geeft nog steeds Nederlands aan de leerlingen op de Pieter Zandt Scholengemeenschap.
beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen