Hans van Roode: gids in een stad vol legendes

Gids in een stad vol legendes

spg-19027-stadswandeling Haarlem - Hans van Roode-22 site

Verlegen als hij was, zag hij zichzelf geen stadsgids worden. Toch vertelt Hans van Roode (76) zijn gehoor nu al zo’n twintig jaar over de schoonheid van Haarlem. Met verve.

Hij werkte in de energie­wereld en moest best even slikken toen die rond de eeuwwisseling op zijn kop gezet werd door fuserende partijen. Als 55-jarige hoefde hij niet weg, maar toch greep hij de kans aan om met een goede regeling het werk de rug toe te keren.

En toen was hij ineens vrij. „Dan kun je natuurlijk niet op de bank gaan zitten. Tenminste, dat kan wel, maar dat is niet zo verstandig.”

Hij werkte hier en daar als vrijwilliger, tot hij uitgenodigd werd voor een stadswandeling door Haarlem. Nog diezelfde middag meldde hij zich aan bij Gilde Haarlem om ook gids te worden. „Als ik er een nacht over geslapen had, had ik hier nu niet als gids gestaan. Zo’n twijfelaar ben ik wel.”

Dan was er een goede gids aan hem verloren gegaan. Want al wandelend door de prachtige Haarlemse binnenstad, weet hij zijn gehoor aan zich te binden met verhalen over de stad. Zo nu en dan laat hij de wandelaars zich vertwijfeld afvragen: is dit nu echt zo, of vertelt hij een legende?

Gevallen letter

Haarlem heeft namelijk nogal wat legendes, zegt Van Roode, die zelf afkomstig is uit het nabijgelegen Overveen. Neem nu het verhaal van de boekdrukkunst. Midden op de Grote Markt staat een standbeeld van Laurens Janszoon Coster. De man die het boekdrukken uitgevonden zou hebben. Coster zou eeuwen geleden met zijn kinderen aan het wandelen zijn geweest in het stadsbos de Haarlemmerhout, vertelt Van Roode. Hij sneed voor hen de letter A in een boom. Vervolgens viel deze van de bast af op de grond en lieten een afdruk achter in het zand. Et voilà, de inspiratie voor Coster om de boekdrukkunst op poten te zetten. Waarheid? Van Roode moet er zelf bij lachen als hij vol overtuiging beweert dat het echt zo gegaan is. „En laat niemand zeggen dat de Duitser Johannes Gutenberg de uitvinder van de boekdrukkunst in Europa geweest.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 23, 2 augustus 2022).

beeld: Tineke van der Eems

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.