Greetje Janssen maakte een oase van haar achtertuin

Greetje Janssen maakte een oase van haar achtertuin

spg-20430-tuin greetje janssen-27 site

Ze zou niet meer zonder haar ruime achtertuin kunnen. Tuinieren is dé hobby van Greetje Janssen (41) uit Nijverdal. En dat niet alleen: sinds een jaar of twee is het ook haar werk. „Ik wil graag anderen inspireren om zorg te dragen voor de aarde.”

Langs het garagepad staan fruitbomen. Het pad voert naar de achtertuin: een 1250 vierkante meter grote oase, vol met uiteenlopende bloemensoorten. Vogels fluiten, een vaas met bloeiende inhoud fleurt de tuintafel op. Rondstruinende streepjeskat Jannes speurt naar muizen, al doet hij die geen vlieg kwaad.

Ze woont inmiddels zes jaar met haar gezin in Nijverdal. Hun achtertuin vormt een groot contrast met die in hun vorige woonplaats, Deventer. Daar zaten ze midden in de binnenstad en was hun tuin een fractie van de huidige.

Was tuinieren in het begin van hun huwelijk vooral een hobby van haar man Dirk, nu zijn ze beiden gek op groen. Ze begonnen in hun eerdere woonplaatsen al te experimenteren met het groener maken van hun achtertuin. Hoe vaker ze daar te vinden waren, hoe meer ze beiden droomden van een grotere oppervlakte met ruimte voor nog veel meer bloemen, bomen, groenten en fruit.

Hop

Na twaalf jaar in Deventer gewoond te hebben, was het in 2018 zover. De Janssens vonden een huis met een prachtige tuin in Nijverdal. Of nou ja, prachtige tuin... Greetje: „Het was een groot stuk grond dat vol stond met onkruid. Het zag er verschrikkelijk uit. Tot aan de achtergevel was de tuin helemaal overwoekerd met hop en klimop. Het huis stond dan ook al drie jaar te koop.”

De Janssens keken dwars door de troep heen en stampten al snel iets moois uit de grond. „We hebben zo veel hop moeten verwijderen, dat ik het woord niet meer kan horen.”

Wie nu om zich heenkijkt, ziet niets meer van de woestenij die het ooit was. De tuin is een plek van weelderig groen, kleurige bloemen en geurige kruidenperken. Verreweg het meeste hebben ze zelf geplant. Ze wijst naar de kersen- en walnotenboom. „Maar die stonden er bijvoorbeeld al wel, toen we het huis kochten.”

Hoe je van zo’n grote lap grond een mooie tuin maakt? Stap voor stap, legt Greetje uit. „We zijn destijds eerst begonnen met het maken van een moestuin in het zonnigste deel van de tuin. Zo breidden we jaar na jaar steeds verder uit. Vorig jaar heb ik voor het eerst bloemen en kruiden in bakken geplaatst, om het mezelf wat makkelijker te maken. Ook onze kas is nog niet zo oud. Daarin kweken we allerlei soorten tomaten, pepers en kruiden. Afgelopen winter stond er sla, bloemkool en prei in, zodat we constant groente uit eigen tuin konden eten.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 16, 23 april 2024).

beeld: Tineke van der Eems

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Volg ons lifestyle platform op instagram.