Het geheim van Gouda

Het geheim van Gouda

Gouda 750 jaar- Renate B _13_

Gouda is jarig. De plaats in Zuid-Holland van kaas, stroopwafels, de Sint-Jan en het gotische stadhuis bestaat 750 jaar. Vijf Gouwenaars over hun stad.

Gouda ontstond in de elfde eeuw als nederzetting langs de Gouwe. In 1272 ontving Gouda van Floris V stadsrechten. Gouda mocht tol heffen, stadsmuren en een kasteel bouwen en singels graven. Het kasteel werd in 1577 gesloopt. In 1572 schaarde Gouda zich achter Willem van Oranje. De stad bood altijd ruimte aan een scala aan meningen.

De Zuid-Hollandse plaats is een compacte stad. Hij staat in de top 10 van dichtstbevolkte steden van Nederland, met ongeveer 4500 inwoners per vierkante kilometer. Er wonen ruim 74.000 mensen. Voor veel (oud-)werkers in het reformatorisch en protestants-christelijke basis- en voortgezet onderwijs heeft Gouda een vertrouwde klank. Pabo de Driestar streek er in 1954 vanuit Zeeland neer en werd hofleverancier van leerkrachten. In 2019 vierde de Driestar het 75-jarig bestaan.

Er zijn veel kerken in Gouda, met als beroemdste de Sint-Jan. De kerk staat met de tentoonstelling ”Beleef het Wonder van Gouda” centraal bij het eeuwfeest in de historische stad. Bezoekers wanen zich in de zestiende eeuw en ontdekken van alles over kunstschatten, spannende verhalen en mensen uit die roerige tijd.

Wie wil, kan het dak op van de langste kerk van Nederland. Na 40 meter klimmen via een stellage aan de buitenkant van de kerk is er boven bij helder weer een geweldig uitzicht op de Krimpenerwaard en steden als Den Haag, Rotterdam en Utrecht. ”Beleef Gouda op grote hoogte” en ”Beleef het Wonder van Gouda” zijn alle dagen van de week open, behalve op zondag. Dan is de Sint-Jan „uitsluitend te bezoeken voor het bijwonen van een kerkdienst, om 10.00 uur en 17.00 uur.”

www.gouda750.nl

Naam: Job Koppejan | Leeftijd: 45 | Beroep: Boekverkoper | In Gouda sinds: werkzaam sinds 1996; woonachtig sinds 2006

Waarom Gouda?

„Gouda heeft veel. Geschiedenis, cultuur en architectuur. In het mooie historische centrum met de Sint-Janskerk in het middelpunt kun je je hart ophalen. Er is veel te zien, leuke winkels en een prachtig marktplein waar je gezellig op een van de terrassen kunt zitten. Ook het wonen is er heerlijk. Als inwoner heb je alle voorzieningen binnen handbereik.”

Wat is de mooiste plek van Gouda (en waarom)?

„Dan ik ga ik natuurlijk voor Boekhandel Smit aan de Korte Tiendeweg. Al meer dan tachtig jaar mogen we in de schaduw van de Sint-Janskerk ons bedrijf hebben. Alle kerkelijke stromingen komen langs de toonbank.”

Gouda is bekend van kaas en stroopwafels. Is er meer?

„Zeker! Ik noem er twee. De Goudakaars mag niet onbenoemd blijven. Als merk nog steeds verkrijgbaar. Een mooi ambacht dat helaas bijna is verdwenen. De jaarlijkse kaarsjesavond in december trekt duizenden bezoekers. Uiteraard horen hier Driestar College en Driestar Educatief bij. Zonder deze scholen zou Gouda er kerkelijk heel anders uitzien.”

Wat is het geheim van Gouda?

„Om het met een zin uit het gedicht ”Gouda” van J.W. Schulte Nordholt te zeggen: „Hier dacht ik, hier is het hart. En nergens anders dan hier, hier is het hart van ons land.”

Gouda is natuurlijk nummer 1. Welke plaats staat op 2?

„Er zijn genoeg mooie steden, maar naast Gouda is dat voor mij toch Zoetermeer. De plaats waar ik ben geboren en opgegroeid.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 24, 16 augustus 2022). In dit artikel komen ook aan het woord: Tweede Kamerlid Mirjam Bikker, publicist Bart Jan Spruyt, burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve en secretaresse Janie de Jong.

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Riekelt Pasterkamp

Volg ons lifestyle platform op instagram.