Hoe blijf je verbonden met je puberende kind?

Hoe blijf je verbonden met je puberende kind?

INSTApost-sjabloonnr12-zonder tekst

De puberteit is een tijd van loslaten en vasthouden. Van een stapje terug doen en toch dichtbij blijven. Hoe laat je je puberende kind los en blijf je tegelijk met hem of haar in verbinding?

Waar denk je aan bij het woord puber? Aan een klierende klas, brutale antwoorden, eindeloos in bed liggen, gestamp op de trap? Het woord roept niet altijd de meest positieve associaties op. Reden voor opvoedingsdeskundige Maria Vermeulen (53) uit Dordrecht om liever te spreken over tieners. Ook omdat jongeren zelf volgens haar niet van de term puber houden.

Maria is moeder van vijf kinderen in de leeftijd van 11 tot 24 jaar en heeft meer dan dertig jaar ervaring in de jeugdzorg. Hoewel ze zich tegenwoordig met haar opvoedingsadviesbedrijf Salouz op andere onderwerpen richt, heeft ze de nodige ervaring met het opvoeden van pubers en het begeleiden van ouders hierin. Ook gaf ze in de achterliggende jaren op verschillende plekken in het land de opvoedcursus ”Tijd voor puberteit”, waar ze een bijbehorend werkboek bij schreef (uitg. De Vluchtheuvel).

Ondanks haar kennis en ervaring gaat opvoeden Maria niet gemakkelijk af, net zomin als andere ouders, wil ze aan het begin van het gesprek benadrukken. „Ik ben geen ouder die het ideaal als norm stelt en daar zelf aan voldoet. Ook ik leer elke dag.”

Wat verandert er in de puberteit, voor jongeren zelf en in de relatie tussen ouder en kind?

„Voor tieners is deze periode een rollercoaster, het is goed om dat te beseffen. Er vindt bij hen een enorme interne verbouwing plaats, met grote veranderingen op fysiek, biologisch en neurologisch gebied. Je zou de puberteit kunnen vergelijken met de ontwikkeling vanaf de geboorte tot aan de kleutertijd. In die paar jaar gebeurt er heel veel. Dat is in de periode tussen ongeveer twaalf en zestien jaar ook zo.”

Opvoeders hebben nogal eens de neiging om pubers te overschatten, merkt Maria. Maar hoe groot ze er misschien ook uitzien, „tieners zijn niet de minivolwassenen die ouders vaak willen dat ze zijn. Ze zijn niet ál veertien of ál achttien, maar nog máár veertien of achttien.” Hun brein is nog in ontwikkeling. „De hersenfuncties die te maken hebben met motivatie, concentratie en planning zijn pas volgroeid als jongeren 25 jaar zijn. Het is heel belangrijk dat we daar als opvoeders rekening mee houden.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 12, 27 februari 2024).

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Annemieke Fieret

Volg ons lifestyle platform op instagram.