Hoogsensitief, wat moet je ermee? - Terdege

Hoogsensitief, wat moet je ermee?

Teerds-TERD-_GFX6491b_2

Vroeger werden ze bestempeld als mensen met een aanpassingsstoornis, negatief affect of extreme overgevoeligheid. Door de bestseller ”The Highly Sensitive Person” van Elaine Aron gingen ze hsp’er heten en werd hooggevoeligheid een hype. ”Ik leef in mijn eigen wereld, die is me al groot genoeg.”

ls kind had Karita Teerds (31) al het gevoel dat ze de dingen anders ervoer dan de meeste kinderen om haar heen, maar ze kon er geen naam aan geven. De psycholoog bij wie ze onder behandeling kwam, wist er ook geen raad mee. „Omdat ik niet verder kwam, ben ik een jaar of acht geleden psychomotorische therapie gaan volgen”, vertelt de inwoonster van Ede, leerkracht in groep 3 van de Calvijnschool in Veenendaal.

Door de lichamelijke oefeningen, gecombineerd met gesprekken, kwam er eindelijk enige duidelijkheid. „Ik ben heel gevoelig voor mijn omgeving. As ik ergens binnenkom, proef ik meteen de sfeer en pas ik me daarop aan. Daardoor liep ik geregeld mezelf voorbij. De therapeut noemde het een aanpassingsstoornis.”

Leuk klonk het niet, maar haar probleem had nu in ieder geval een naam. Toch bleef er veel wat ze niet kon plaatsen. Door het lezen van lectuur over hoogsensitiviteit viel het kwartje pas echt. „Bijna alle kenmerken herkende ik bij mezelf.” Het groeiende inzicht in haar persoonlijkheid maakte het mogelijk om er bewuster mee om te gaan en de valkuilen te ontlopen. „Vroeger had ik vooral last van mijn hooggevoeligheid. Nu zie ik meer de positieve kanten ervan. Het is eigenlijk heel mooi om een extra antenne te hebben. Ik voel heel goed aan wat een kind op een bepaald moment nodig heeft en geniet daardoor enorm van mijn werk.”

VERTEKEND BEELD

Hooggevoeligheid lijkt vooral een ”vrouwending” te zijn. Het bericht op de Facebookpagina van Terdege dat dit blad erover zou gaan schrijven, leverde uitsluitend reacties van vrouwelijke lezers op. „Dat is een vertekend beeld”, waarschuwt klinisch psycholoog prof. Elke van Hoof, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. „Uit ons onderzoek blijkt dat hoogsensitiviteit net zo veel bij mannen voorkomt als bij vrouwen, maar in onze cultuur spreken mannen niet

zo gemakkelijk over hun innerlijk. Bovendien uiten ze hun hoogsensitiviteit met minder emotionaliteit. Daardoor valt het niet zo op dat ze hoogsensitief zijn.”

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.