In het spoor van de IJssel - Terdege

In het spoor van de IJssel

spg-17505-doesburg-auteur-4

Schepen zoeken behoedzaam hun weg door de bochtige IJssel, richting de puntige kerktoren van het Gelderse Doesburg. Honderden jaren probeerde men deze unieke rivier in bedwang te krijgen, vertelt geograaf en schrijver Tjirk van der Ziel (61). Toen dat eindelijk lukte, voer Doesburg er wel bij. De rijkdom spat nog steeds van het knusse, middeleeuwse stadscentrum.

We volgen de loop van de rivier, waar het water kolkend en onvermoeibaar langs de kade raast. Van der Ziel kijkt uit over het water. „Het schijnt dat hier onder de grond restanten van nijlpaarden liggen.”
Eh, nijlpaarden?! De geograaf lacht. „In de op een na laatste ijstijd vormde een gletsjer hier een diep dal. Daarna volgde een subtropische periode, met nijlpaarden bijvoorbeeld. Die werden overvallen door de laatste ijstijd en hun restanten zouden diep verborgen onder de rivierbedding liggen.” Dit fascineerde Van der Ziel zó dat hij in de ontstaansgeschiedenis van de IJsselvallei dook. Hij schreef mede de ”Atlas van de IJssel”, met veel oude kaarten over het heden, verleden en de toekomst van de rivier.

spg-17505-doesburg-21
spg-17505-doesburg-30
spg-17505-doesburg-27
spg-17505-doesburg-41
spg-17505-doesburg-43
spg-17505-doesburg-33
spg-17505-doesburg-auteur-10
spg-17505-doesburg-38
ACHTER DE VOLGENDE BOCHT

„Het is de mooiste rivier van Nederland”, vindt Van der Ziel. Niet alleen vanwege het slingerende karakter, waardoor je steeds nieuwsgierig wordt naar wat er achter de volgende bocht ligt. Maar ook door de diepe ligging van de IJssel; je kijkt vaak van bovenaf op het water neer. Het is ook de nieuwste rivier van ons land, ‘slechts’ vijftienhonderd jaar jong. „Onder de IJssel ligt de oude bedding van de Rijn, die van zuid naar noord stroomde. In de laatste ijstijd had de Rijn het zwaar”, legt hij uit. „Toen de temperatuur steeg, boog de Rijn naar het westen af. Een kaal dal bleef achter.” Pas rond 500 na Christus zorgde een enorme doorbraak vanuit de Rijn ervoor dat het water dit dal weer in liep. Zo ontstond de IJssel, die nu van Westervoort naar Kampen stroomt en uitmondt in het IJsselmeer.

Lees het volledige artikel in Terdege.

De paden op, de lanen in

Terdege heeft twee prachtige wandelroutes uitgezet langs de IJssel en door Doesburg. Een kindvriendelijke variant van 2,3 kilometer en voor de doorstappers een wandeling van 8 kilometer. Onderweg lees je leuke tips en wetenswaardigheden en volg je de mooiste rivier van Nederland. Download gratis de routebeschrijving 'kindvriendelijk' (2,3 km) of 'de doorstappers' (8 km).

Auteur

Leanne van Spronsen-Monster

Volg ons lifestyle platform op instagram.