Jan van den Heuvel: gegrepen door orgelbouw

Jan van den Heuvel: gegrepen door orgelbouw

spg-20137-Orgelbouw Jan Van Den Heuvel-2 site

Van maandag tot en met zaterdag is de 76-jarige Jan van den Heuvel om zeven uur ’s ochtends present in zijn bedrijf. De orgelbouwer in hart en nieren laat zijn vak niet los. Hij wil „graag dienstbaar zijn”. Orgels hebben voor hem geen geheimen meer. „Ik ken ze in hun ziel.”

De grote werkplaats naast de woning doet van buiten een beetje aan een kerk denken. Van den Heuvel bouwde er in 1971 zelf aan mee. Later verrees achter de werkplaats van zijn vader een tweede bedrijfsgebouw. Zijn broer Peter (nu 65) deed al jong mee. De in reformatorische kring bekende orgelbouwer werkte op het hoogtepunt van het bedrijf met tien mensen. Nu zijn er nog zes. „Allemaal vakbekwame toppers.”

Hoe werd u orgelbouwer?

„Na de mulo had ik geen zin om verder te leren. Door mijn voorliefde voor orgels en houtbewerking lag orgelbouw voor de hand. Ik solliciteerde bij Flentrop, een orgelbouwer in Zaandam. Daar werd ik aangenomen, tot leedwezen van mijn moeder, want ik ging al op zestienjarige leeftijd in de kost. Ik ben daar opgeleid en heb er veel geleerd. Op m’n negentiende moest ik in militaire dienst.”

Waarom begon u vervolgens voor uzelf?

„Ik had het in Zaandam wel gezien en dacht erover om in het buitenland meer ervaring op te gaan doen in de orgelbouw. Maar mijn vader weerhield me daarvan. „Waarom bouw je niet zelf een orgel?” vroeg hij. Ik had nog geen gezin en hij steunde me financieel. Ik kon gebruikmaken van zijn schilderswerkplaats. Zo ben ik in 1967 begonnen. Het eerste orgel was bestemd voor demonstraties. Het is in 1974 gekocht door de christelijke gereformeerde gemeente van Maarssen. Daar staat het nog.”

„Ja, ik mocht het orgel voor de hervormde Singelkerk in Ridderkerk bouwen. Dat was heel bijzonder, op mijn leeftijd, tussen al die grote orgelbouwers. Ik was jong, kon nog niet veel laten zien. Mij die opdracht geven, betekende voor hen een risico. Mijn vader was mijn belangrijkste ambassadeur. Hij was van dezelfde leeftijd als de kerkvoogden en wist hen te overtuigen. Als het niet goed komt, hoef je geen cent te betalen, heeft hij gezegd.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 24, 22 augustus 2023).

beeld: Tineke van der Eems

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Ad Ermstrang

Volg ons lifestyle platform op instagram.