Jenthe

Jenthe (39) is met haar man Maarten (42) en hun kinderen Jos (12), Laura (10), Lindy (7) en Heidy (6) verhuisd naar de bergen op de grens tussen Oostenrijk en Slovenië, waar het gezin gastenverblijven wil inrichten in een eeuwenoude boerderij. Via dit blog deelt Jenthe hun belevenissen.

„Voor het gemak hoeven we dit niet te doen”, heeft Maarten vaak gezegd. En ook: „Er zullen vast momenten komen, Jenth’, dat we op onze blote knieën terug willen...”
Terwijl ik de gammele douchedeur openschuif, denk ik aan zijn wijze woorden, geuit tijdens de voorbereidingen van onze landverhuizing. Dapper draai ik beide kranen open, ik klem m’n kaken op elkaar, stap naar binnen en hap dan naar adem vanwege de kou die keihard op me knalt.
Die warme kraan had ik natuurlijk net zo goed dicht kunnen laten, want wat daar uitkomt, is nog steeds ijzig. Het hele weekend zitten we al zonder warm water, maar douchen moeten we toch. 
„Mam?!” Er wordt op de badkamerdeur gebonkt. Ook dat nog. Ik draai de kranen uit en steek bibberend mijn hoofd om de hoek van de douchecabine. „Wat is er, Heidy? Mama is even aan het douchen!”
„Het is hier helemaal donker, mam!” klinkt het vanachter de badkamerdeur. Tja, in de hal van deze 300 jaar oude boerderij zitten nu eenmaal geen ramen. 
„Doe de lamp dan even aan, meisje!”
„Lukt niet, mama”, klinkt nu de stem van Lindy.
Hmm.
„Wacht maar even, dan. Ik kom zo.” Weer de kwelling van die koude kraan. Nog nooit ben ik zo snel klaar geweest. Ik lach mezelf uit als ik de handdoek grijp. Sta ik hier te bevriezen, terwijl we ‘thuis’ een fantastische mengkraan hadden die het nooit liet afweten! 
Wat heb je aan gemak, dacht ik, als Maarten daarover begon. Gemak maakt niet gelukkig. Een berg beklimmen is niet gemakkelijk. Kinderen krijgen ook niet. Hen opvoeden al evenmin. Studeren bezorgde me destijds slapeloze nachten. En o, wat hebben we moeten zwoegen om ons oude, uitgeleefde rijtjeshuis een beetje bewoonbaar te krijgen. En toch… had ik iets van dat alles willen missen? Juist dat wat moeite kost, blijkt toch vaak het meeste waard te zijn. Hoe meer stofjes, steekjes en –dus– tijd je bij het naaien van een quilt gebruikt, hoe mooier hij wordt...
Ik wrijf mijn haren droog, hoor de shampoo nog knisperen. Bah, niet goed uitgespoeld natuurlijk. Maar ik ga mooi niet terug onder die kraan. Als ik m’n blouse over mijn hoofd trek, valt mijn blik op het hoge raam. Prachtig, de bergtop die daarbuiten oprijst achter ons huis, statig en ruig tegen de helderblauwe hemel. Het ontroert me. Welja, liever een koude douche midden in de natuur dan een warme met uitzicht op asfalt en beton. In de hal is het inderdaad donker. Maarten loopt inmiddels al met een zaklamp naar de oorzaak te zoeken. „De peertjes zijn niet stuk”, mompelt hij. „En met de stoppen is ook niks aan de hand. Hoe kan dat nou?”
„En hoe kunnen we nu verder met uitpakken?” zucht ik, wijzend op de silhouetten van de stapels verhuisdozen onder de brede, houten trap. „We hebben toch een bouwlamp, waar zou die zijn?”
„Zevende doos van onderen; dertigste rij van achteren”, grapt Jos, die op de tast ook binnen schuifelt met Laura in z’n kielzog. 
„Waarom doen jullie geen lamp aan?”
„Kapot!” roept Heidy. 
„Leuk!” zegt Laura enthousiast. „Steken we lekker kaarsen aan. Romantisch!” Lachend kijk ik in het halfdonker naar Maarten. Die houding van onze dochter lijkt me wel de juiste voor het pioniersbestaan hier. Maar Maarten fronst zijn wenkbrauwen. „Hoe komen we aan kaarsen? Ook in de zevende doos op de dertigste rij soms?” 
„Oeps”, antwoord ik. „Wat een gedoe!”
„Tsja.” Hij steekt beide handen in de lucht. „We kwamen hier niet voor ons gemak, hè...”„

Volgende keer: de onverstaanbare schoorsteenveger

Deel dit verhaal op sociale media

tekst: Jeannette Wilbrink-Donkersteeg beeld: iStock

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.