Jezus’ wonderen droegen bij aan de verkondiging van Zijn Eva

Jezus’ wonderen droegen bij aan de verkondiging van Zijn Evangelie

ds. vergunst IMGL8393

Mag ik om een wonder bidden?

Ik lees een worsteling in deze vraag. De achtergrond ervan kan divers zijn. Misschien ben je ziek of eenzaam. Je begrijpt dat het zonder kennis van jouw situatie onmogelijk is voor mij om in te voelen waar je vraag vandaan komt. Met alle voorzichtigheid, maar ook eerlijkheid, wil ik proberen hem te beantwoorden.

Wat wordt er met een wonder bedoeld? Hebben we het over wonderen zoals de Heere Jezus die deed? Hij wekte iemand op uit de dood of maakte iemand met een ongeneeslijke ziekte beter. Dat zijn echte wonderen: gebeurtenissen waarvoor alle wetenschappelijk verklaringen tekortschieten. In dit antwoord heb ik het over zulke ”echte wonderen”, zoals het lopen op het water.

Mag je om zo’n wonder bidden? Immers, dat deden velen in de tijd van Jezus. De melaatse man in Matteüs 8 vroeg om een wonder. Zo ook de blinde man die Jezus vroeg zijn ogen te openen. Ik kan begrijpen dat als je dat leest, je denkt: Dat kan de Heere nog doen. En omdat Hij het toen zo gewillig deed, mag ik er toch om bidden? Die gedachte is begrijpelijk, maar het is de vraag of de Heere dit nu nog wil doen. Hij kan alles en Hij kan iedereen door een wonder genezen. Toch deed Hij dat niet toen Hij op aarde was. Niet elke begrafenis eindigde zoals bij Lazarus en niet alle zieken werden beter.

In de Bijbel zijn er drie periode waarin wonderen gebeurden: in de tijd van Mozes, in de tijd van Elia en Elisa en in de tijd van Jezus. Vooral rond het leven van de Heere Jezus en de discipelen worden wonderen en tekenen genoemd. Het doel daarvan was dat het Woord werd bevestigd als de waarheid. Wonderen gaven de Spreker autoriteit als de Brenger van verdere openbaring. Daarnaast zijn de wonderen een heenwijzing naar de toekomst van het Koninkrijk van God. Jesaja 35:5-6 tekent ons een wereld die we ons nu alleen maar kunnen inbeelden. Maar in de wonderen gaf de God van de Schepping ons een voorproefje van de toekomst. Alles wat verziekt, gebroken, verminkt of verzwakt is, zal eenmaal worden herschapen in de heerlijkheid van volmaaktheid. Wat een bijzondere boodschap!

Jezus’ wonderen droegen bij aan de verkondiging van Zijn Evangelie. Wonderen doen was niet de hoofdzaak van Zijn werk. Zijn boodschap van genade en de vergeving die tot verzoening leidt, is de belangrijkste boodschap. De totale herschepping van onze gebroken en sterfelijke lichamen is de belofte voor de toekomst. Allen die in Hem geloven mogen nu de verzoening met God ervaren, maar zullen in de toekomst ervaren wat Jezus belooft in Johannes 6:39b: „maar hetzelfde opwekke ten uiterste dagen.” Die opwekking zal zijn met een lichaam zonder imperfectie. Het bidden om een wonder is iets vragen wat de Heere niet beloofd heeft in dit leven. Hij waarschuwt ons ook voor de wonderen waarmee de duivel velen zal verleiden, „Want daar zullen valschen Christenen en valsche profeten opstaan, en zullen grooten tekenen en wonderheden doen, alzoo dat zij (indien mogelijk ware), ook de uitverkorenen zouden verleiden.” (Matt. 24:24). Dat betekent dat we ook geen wonderen van Gods kant meer moeten verwachten.

Misschien voel je je nu teleurgesteld. Je had gehoopt op een wonder. Maar ik wil je bewaren voor valse hoop. Weet wel dat de belofte is dat allen die de Heere vertrouwen eenmaal verheerlijkt zullen zijn (Rom. 8:30). Dat houdt in dat we een lichaam zullen hebben zoals de Heere Jezus had na Zijn opstanding!

beeld: Erik Kottier

Abonneer je op Terdege magazine

Nu slechts 9,95 p/mnd

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Ds. A.T. Vergunst

Volg ons lifestyle platform op instagram.