Jong en ambachtelijk - Terdege

Jong en ambachtelijk

Goudsmit

Oude ambachten zijn uit. Op de opleidingen gaat de voorkeur uit naar nieuwe, hippe beroepen. Is dat zo? Drie jonge mensen vertellen over hun fascinatie voor een eeuwenoud ambacht.

Het kan bloedheet worden in zijn royale zolderkamer. Met een grote brander maakt Remco Schippers (31) zilver of goud vloeibaar. De smelttemperatuur loopt op tot boven de 1000 graden.

Meestal werkt de goudsmid met ”koud materiaal”. Zo ontwierp hij een zilveren hanger die de brede en de smalle weg uitbeeldt. Met een hamer klopt hij de juiste vorm en symbolische krasjes zet hij met de kopse kant van een naaldvijl. ”Het beste gereedschap maak je zelf”, lacht de creatieve smid. ”Zo heb ik de kop van een oude spijker gezaagd, het uiteinde glad gemaakt en aan het geheel een houten hekje bevestigd om in de hand te kunnen houden. Daarmee

kan ik de kleinste en kwetsbaarste edelsteentjes vastzetten.”

HAK- EN BREEKWERK

Remco had al jong belangstelling voor sier- en mineraalstenen. ”De eerste kocht ik op 9-jarige leeftijd bij een kraam op een braderie.” Inmiddels bezit hij een uitgebreide verzameling edelstenen. ”Ik heb een eigen hakuitrusting aangeschaft.” Omdat Nederland één steengroeve kent, in Winterswijk, is hij aangewezen op de oosterburen. ”Op 1 mei kun je toestemming vragen om bepaalde groeves in Duitsland in te gaan.” Zijn hak- en breekwerk beoefende hij in verschillende andere Europese landen. Eén keer bezocht hij Egypte.

Zijn hobby voerde hem naar de mbo-opleiding tot goudsmid in Schoonhoven. Remco leerde er de verschillende soorten edelstenen en hun eigenschappen kennen. ”Een goudsmid houdt zich vooral bezig met het maken en repareren van sieraden van goud en van zilver. Een zilversmid is actief met grotere gebruiksvoorwerpen”, doceert hij. Een vereiste is de nodige creativiteit, net als een goede ontwikkelde fijne motoriek en geduld. ”Voor vieze handen en een gescheurde nagel moet je in dit vak niet bang zijn.”

Al op school begon de hersteld hervormde goudsmid met het maken van werkstukjes. ”Die verkocht ik via verkopingen van de kerk, voor onder meer Adullam en De Schutse. Zo bouwde ik m’n eerste klantenkring op.” Na zijn opleiding ging hij in 2010 bij een groothandel in basismaterialen voor goud en zilver aan de slag. Daarna werkte Remco enige tijd bij een juwelier en begon daarnaast met zijn eigen bedrijf. In 2016 opende hij een winkel. Dat werd geen succes, waarna hij werk vond bij een bedrijf in bevestigingsmaterialen. ”’s Avonds en zaterdags blijf ik actief als goudsmid, nu vanuit huis. Ook de webshop draait nog.”

TROUWRINGEN

Remco heeft een eigen trouwringservice en hoopt in de toekomst weer helemaal voor zichzelf te werken. De jonge goudsmid houdt ervan om zelf te ontwerpen, en van Bijbelse symboliek. Zo werkt hij aan het uitbeelden van ”de parel van grote waarde”.

Goudsmid is een uitstervend beroep, is zijn vrees. De school in Schoonhoven de enige in Nederland is enkele jaren geleden fors ingekrompen. ”Het gros van de sieraden is afkomstig uit Azië, vooral uit China, en vooral door kinderen in elkaar gezet. Voor het ambachtelijke werk is weinig oog. Veel mensen vinden het te duur, ook al hanteer ik het uurloon van een loodgieter.” Ook op de opleiding zag hij de tanende belangstelling. ”Verschillende klasgenoten zijn aan de slag gegaan in de tandartswereld of naar de kunstacademie gegaan.”

Schoenmaker
Sieraden

Auteur

Ad Ermstrang

Volg ons lifestyle platform op instagram.