Kamperen is voor iedereen

Kamperen is voor iedereen

Outdoorjan- Meteren- JanPul- RenateB (29)

Kamperen is hot. Als je van eenvoud houdt, is er weinig mooier dan lekker op een grasveld staan, liefst te midden van kwinkelerende vogels. En met de snufjes kan nu kan iedereen een kampeerder worden, want je kunt het zo luxe maken als je zelf wilt.

Je hebt kampeerfanaten en je hebt luxepaarden die liever in een hotel of volledig ingericht huisje bivakkeren. Dat onder­scheid is door corona een beetje vervaagd. Want ineens waren er zo veel regels die vakantiegangers beperkten in hun keuze, dat er voor kamperen veel te zeggen viel. Lekker last minute een camping regelen bijvoorbeeld. Of fijn virusvrij in je eigen tent of camper zitten, in de wetenschap dat er niemand voor je in je bed heeft geslapen en met het bestek heeft gegeten.

De Nederlandse Vereniging voor de Kampeer- en Caravan-Industrie (KCI) meldde dat in 2021 meer campers en caravans dan ooit werden verkocht. Het aantal verkochte campers nam toe met 29 procent ten opzichte van een jaar ervoor, en het aantal caravans met 23 procent. Er zijn nu maar liefst zo’n 600.000 campers en caravans in Nederland.

Ook de ANWB constateerde de opmerkelijke groei. Voor de coronacrisis waren er rond de 3 miljoen actieve kampeerders in Nederland. Nu zijn dat er een miljoen meer, telde de organisatie. „We denken dat de trend een blijvertje is”, zegt directeur reizen Marjon Kapers, verwijzend naar de cijfers.

Dat het bivakkeren in de buitenlucht verslavend kan zijn, ontdekte ook Jan Pul (zie kader). Vier jaar geleden had hij nog geen enkele ervaring met kamperen, inmiddels is hij niet meer van zijn tent te scheiden. „’s Morgens wakker worden met een concert aan vogel­geluiden om je heen. Zonder al te veel prikkels bezig zijn met de natuur. Beter kan niet.”

Luxe

Een verschil met vroeger is wel dat er vaker voor nieuwe vormen van kamperen gekozen wordt. Zo is bijvoorbeeld de buscamper populair. Vanlife, heet deze vorm van kamperen op sociale media. De ANWB: „Het gaat vooral om jonge mensen die zonder aangesloten te zijn op gas, elektriciteit of water, willen genieten van de natuur, in zelfgebouwde busjes (vans).”

Voor mensen die dit wel wat lijkt, maar die niet handig genoeg zijn om zelf een oud busje onder handen te nemen, heeft caravan­fabrikant Hobby de Beachy ontworpen: een caravan met een knipoog naar de zelfgebouwde busjes. Al lijkt die stiekem wel erg op een gewone caravan.

Ook ”glamping” is onverminderd populair. Glamping is een samentrekking van glamour en camping en houdt in dat kampeerders in tenten overnachten die van alle gemakken zijn voorzien. Steeds meer campings maken plaats vrij voor deze luxe onderkomens.

Wie voor een gewone tent gaat, kan er –heel hip– voor kiezen om deze zelf op te leuken. Met luxe kampeerspullen en minder plastic bijvoorbeeld, zoals steeds meer mensen doen. Of door de kampeerplek mooi aan te kleden met buitenkleden, fijne kampeermeubels en bijvoorbeeld een mooie lamp. Voor het thuisgevoel.

Lees het hele artikel in het dubbeldikke zomernummer van Terdege (nr. 20-21, 21 juni 2022).

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.