Kees Hendriksen, een zorgzame kindervriend

Kees Hendriksen, een zorgzame kindervriend

Kees Hendriksen- verpleegkundige WKZ- RenateB _1_

Zorgzaamheid en liefde voor kinderen zitten Kees Hendriksen in het bloed. Ze komen samen in zijn werk als kinderverpleegkundige. „Kinderen zeggen wat ze denken, ook over jou.”

De garage naast zijn woning verbouwde Kees Hendriksen (29) tot atelier voor echtgenote Rachel. Die is naast de huishouding en de dagelijkse zorg voor twee kinderen druk met haar ”Sewing projects”, zoals rode en witte letters op de toegangsdeur melden. „Ze naait zo’n beetje alles wat je kunt bedenken”, vat Kees samen. „Van babykleding tot trouwjurken en van een boxkleed tot een kussen voor een loungeset. Sinds begin dit jaar heeft ze ook een webshop voor geborduurde artikelen.”

Zelf wist hij vanaf de middelbare school dat zijn toekomst in de zorg lag. Hij koos voor de duale opleiding tot verpleegkundige bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. „Een dag per week naar school en de overige dagen werken. Ik ben geen type om hele dagen in de bank te zitten. En je leert het gemakkelijkst in de praktijk.”

Na zijn diplomering was hij anderhalf jaar werkzaam op de afdeling voor patiënten met tumoren in het hoofd- en halsgebied. Vanwege zijn betrokkenheid op kinderen besloot hij een dag mee te lopen op een kinderafdeling. „Na die dag wist ik: dit is het. Ik heb gesolliciteerd, ben aangenomen en ging in 2018 de opleiding tot kinderverpleegkundige volgen. Opnieuw een traject van werken en leren. In september 2019 behaalde ik de aantekening.”

Zorgzaam hart Hij was de eerste verpleegkundige in de familie. De omgeving reageerde positief. „Er was niemand die zich over mijn keus verbaasde. Ik vind het fijn om mensen te helpen en ik praat graag. Dan is dit een ideaal vak. Ik heb ook over de opleiding tot operatieassistent gedacht, maar daarbij is het contact met de patiënt beperkt.”

Het denken over verpleegkunde als een typisch vrouwelijk vak is volgens de inwoner van Veenendaal verleden tijd. „Ook mannen kunnen een zorgzaam hart hebben. Dat is een eerste vereiste voor dit beroep.” Welbewust solliciteerde hij bij een academisch ziekenhuis. „Ik houd van uitdaging. In een academische setting krijg je patiënten met ernstige en complexe ziektebeelden. Een baan op de afdeling van een perifeer ziekenhuis zou me denk ik te tam zijn.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 4, 14 november 2023).

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.