Knokken na een herseninfarct - Terdege

Knokken na een herseninfarct

Van_Tuijl

Aan het drukke bestaan van Cor van Tuijl (61) uit Woerden kwam bijna twee jaar geleden een abrupt einde als gevolg van een herseninfarct. de voormalige SGP-wethouder van Woerden beseft dat hij nooit meer aan het arbeidsproces zal deelnemen, maar is niet bij de pakken neer gaan zitten. ”Ik ben dankbaar dat me een karakter is gegeven waardoor ik er ontspannen mee kan omgaan.”

Hij doet vrijwilligerswerk en traint vrijwel dagelijks om fysiek kleine stapjes te maken. Cor van Tuijl kan sinds een jaar weer enkele stukjes lopen en probeert het nu ook zonder een stok. „Dat is erg lastig, omdat de linkerhelft van mijn lichaam verlamd is. Dat betekent dat ik voor 90 procent op mijn rechterbeen moet staan. Dat is het moeilijkst, de balans in mijn evenwicht vinden.”

Hij trekt er regelmatig op uit op zijn ligfiets, gaat twee keer per week naar de fysiotherapeut –„een soort fitness”– en probeert te zwemmen. „Dat is helemaal ingewikkeld als je halfzijdig verlamd bent. Een goede en doorgaande training helpt. Dan kan ik soms een heel klein beetje wat me de vorige dag nog niet lukte. Gelukkig kan ik goed relativeren. Als ik mensen tegenkom die me lange tijd niet hebben gesproken, hoor ik ineens: „Je loopt weer, het gaat erg goed.” Hmmm, zeg ik: Ik beweeg me een beetje vooruit. Maar ondertussen ben ik gelukkig met iedere stap. Afgelopen zomer zijn we zelfs weer met de caravan naar Italië geweest. Hele dagen in de schaduw zitten, want zwemmen lukt daar natuurlijk echt niet.”

KAALPLUKTEAM

Cor van Tuijl mag zich een bekende inwoner van Woerden noemen. Geliefd onder brede lagen van de bevolking. Zijn populariteit verwierf hij zich gedurende de 25 jaar dat hij zich als politicus inzette voor de belangen van de inwoners.

Circa 35 jaar geleden vestigde hij zich met zijn vrouw in de stad in het Groene Hart. Van Tuijl volgde een interne opleiding bij de Belastingdienst en werkte daar tien jaar. Daarna stapte hij over naar de politie. „Het was de tijd dat de zogenaamde kaalplukteams werden opgezet. Ik kreeg te maken met financieel recherchewerk. Prachtige witwasonderzoeken, die ver over de landsgrenzen heen gingen.”

Hij had het er opperbest naar zijn zin, maar besefte tegelijkertijd dat al het werk niet opleverde wat ervan verwacht werd.

Auteur

Ad Ermstrang

Volg ons lifestyle platform op instagram.