Lekker op de trekker

Ook als je niets met trekkers hebt, kun je begrijpen wat er leuk aan is: de grote voertuigen boezemen een soort ontzag in. Grote wielen, grommende motoren, hoge cabines. Wie eenmaal met het trekkervirus is besmet, heeft er dan ook het liefst zelf een. Of, zoals Dirk-Jan van Dam (17) het zegt: „Sommige mensen houden van wandelen en fietsen, wij duiken ’s avonds de schuur in om te sleutelen.”

We delen het portret van Willem (17), Karel (15), Dirk (14), Gerrit (11), Bert (9), Jan (7), Kees (6) en Hans (3) op ’t Hof uit Nederhemert. Kwekerij Op ’t Hof heeft vier trekkers: Een Fendt uit 1963, een grote Kubota STV 40, een kleine Kubota B 6001 en een New Holland.

„De kracht en de power van de trekker”, daar gaat het om, zegt Willem. De liefde voor de voertuigen is hen met de paplepel ingegoten, vertelt zijn moeder. „Van kleins af aan gingen ze al mee op de trekker.”Willem rijdt het liefst op de New Holland, zegt ze. Op de achtergrond klinkt luidkeels geroep ter ondersteuning. „John Deere willen ze hier niet.” Opnieuw een luide stem
op de achtergrond: „Dat zijn traptrekkers.” De meeste van de kinderen Op ’t Hof hebben inmiddels geleerd op een trekker te rijden. „De oudste heeft z’n trekkerrijbewijs, de tweede moet in februari op.”Maar dat weerhoudt de jongere er niet van af en toe ook eens een ritje te maken. „Zijn ze klein, dan mogen ze meesturen. Als ze bij het gaspedaal kunnen, mogen ze zelf een stukje rijden. Kees, kun je al trekker rijden?” Instemmende kreet op de achtergrond. „Maar hij kan nog niet schakelen.”
Of het niet gevaarlijk is om de kinderen al op een trekker te laten rijden? „Ze zijn heel voorzichtig. Zijn ze dat niet, dan mogen ze geen trekker rijden. Pas hadden ze straf. Toen mochten ze twee weken niet. Er hing hier nog net geen afstreepkalender aan de muur om bij te houden wanneer ze weer mochten.” Het echtpaar Op ’t Hof heeft ook nog twee dochters. De oudste is twaalf. Of die trekker rijdt? „Ja, zij kan het ook.” Haar broers lachen luid op de achtergrond.
De jongste dochter is nog maar twee, maar ook die ontbreekt het niet aan trekkergenen. „Als ze nog maar denkt dat er een trekker gestart wordt, is ze er al als de kippen bij.”
Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aan tafel nogal eens over trekkers gaat. „Dan wordt er al gegild wie welke trekker nodig heeft om iets te doen. Want iets ophalen achter op het bedrijf doe je natuurlijk niet lopend of op de fiets.”
En ook op andere plekken in het huis valt er aan de gezamenlijke hobby van de Op ’t Hofs niet te ontkomen. „Ze hebben heel veel speelgoedtrekkers van Siku en Bruder, lezen een trekkerblad, doen een trekkerspel op de computer en hangen posters boven hun bed. Van trekkers natuurlijk.”
 

Lees het trekkergeluk van Benno Tiemens (22) en Anne Marije Tiemens-Keizer (27) uit Emst, Dirk-Jan van Dam (17) uit Opheusden en Cees de Groot (24) uit Noordeloos in Terdege.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Jacomijn Ariakhah

Getrouwd | 2 kinderen | gek op mooie verhalen en chocola

beeld: Cees van der Wal

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.