Ze is de jongste fractievoorzitter in de Eerste Kamer; de 36-jarige Mirjam Bikker uit Gouda. Uit wat voor nest komt deze ChristenUnie-politica en waar staat ze voor?
Van jongs af aan ben ik erg geïnteresseerd in nieuws. Dus ik spelde het Reformatorisch Dagblad al in de jaren dat ik op de basisschool zat. Vooral de politiek interesseerde me enorm. Ik kon de namen van alle ministers en staatssecretarissen zonder te stamelen opnoemen. De bijlagen van de krant over de verkiezingsuitslagen bewaarde ik en ik bestudeerde in de dagen daarna de uitslagen per gemeente.”
Bikker zit vanaf 2015 in de Senaat voor de ChristenUnie en sinds de verkiezingen van afgelopen juni is ze fractievoorzitter. Politieke ervaring deed ze al tijdens haar studietijd op als gemeenteraadslid in Utrecht. Verder leerde ze de kneepjes van de politiek in de jaren dat ze medewerker was van de ChristenUniefractie in de Tweede Kamer.
Politiek kreeg Bikker met de paplepel ingegoten. Het gezin waarin de politica opgroeide, woonde achtereenvolgens in Bodegraven, Moordrecht en Nunspeet. „In Nunspeet werd mijn vader actief voor de RPF, een van de voorgangers van de ChristenUnie. Ik wilde ook al vroeg lid worden van de RPF-jongeren, maar mijn vader zei: Wacht maar even tot je wat groter bent. Dat vond ik toen niet zo leuk, maar het was wel een wijs advies.”
Toch was de politiek niet de eerste keus van Mirjam. „Ik wilde kwetsbare mensen helpen. Daarom koos ik voor de studie rechten. Ik droomde over mijn toekomstige werk als kinderrechter. Ik verlangde naar gerechtigheid in de samenleving. Dat kreeg ik van huis uit mee. Mijn ouders gingen me daarin voor. Hoe kun je met je talenten de Heere God dienen in Zijn Koninkrijk? was een belangrijke vraag voor mij.” Al tijdens haar studie kreeg Bikker een baantje bij de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie in Utrecht. „Ik mocht toen het raadslid vervangen in de raadscommissies. Dat vond ik leuk. In 2006 werd ik tot mijn verrassing gevraagd als lijsttrekker. Ik was zo overrompeld dat ik na dat verzoek pardoes in de verkeerde bus stapte.
Ik had dit niet zien aankomen. Het raadswerk was wel hard werken, zeker in het begin, toen we coalitie-onderhandelingen voerden. Ik las ’s nachts de stukken waarover we de dag daarna onderhandelden. Daardoor heeft mijn studie wel wat langer geduurd.”
In 2013 kondigde ze aan dat ze ging stoppen als raadslid. Ze was ondertussen getrouwd en voor de tweede keer moeder geworden. Vervolgens werkte ze parttime als beleidsmedewerker bij de ChristenUniefractie in de Tweede Kamer. „Als je een kindje krijgt, wil je ook thuis zijn, toch?” Bikker is ondertussen moeder van een meisje en twee jongens in de leeftijd van 9, 7 en 2 jaar.
Vul hier uw eigen inhoud in.