Mooi Maastricht

Mooi Maastricht

spg-20215-Maastricht-26

Een uitje naar Limburgs hoofdstad voelt iedere keer weer een tikje on-Nederlands aan. De keitjes onder de voeten, de zachte g die je om de oren vliegt, de legendarische pleinen: Maastricht verveelt nooit. De leukste plekken van de stad op een rijtje.

Goed begin

Een goed begin is ’t halve werk. Zeker na een lange autorit gaat een stuk taart er wel in. Maar vervang het woord taart in Limburg maar gauw door vlaai. En wie vlaai zegt, zegt Bisschopsmolen. In deze oude watermolen uit de twaalfde eeuw maken bakkers verrukkelijke vlaaien. Ook bakken ze heerlijk (spelt)brood. De hele dag door. Nu nog kiezen tussen abrikozenvlaai, bosvruchten, kersen of appel met noten. Appel met kersen kan trouwens ook. Natuurlijk moet er ook een vlaai mee naar huis.

Kwartier

Niet missen: het Jekerkwartier. En dat heeft niets met tijd te maken, maar alles met buurt. Het Jekerkwartier is een van de 44 buurten die de Limburgse stad telt. In dit gedeelte kun je oude stadsmuren, historische kerken en kloosters vinden. Een deel van de buurt staat zelfs bekend als Quartier Latin. Altijd al gedacht dat Maastricht erg zuidelijk lag... Tijdens de Terdege Vriendinnendag (zie pag. 89) struinen we in ieder geval door deze wijk.

Vrijthof

Vroeger flaneerde hier de gegoede burgerij graag, tegenwoordig is het het grootste én bekendste plein van de provinciehoofdstad. Strijk neer op een terrasje en vergeet vooral niet te kijken naar alle oude gebouwen rondom. Ze herinneren inwoners en toeristen aan de tijd dat Maastricht een religieus centrum en een militaire vesting was. Onder meer het Spaanse Gouvernement, de Sint Servaaskerk, Sint Janskerk en het Generaalshuis stammen uit deze periode.

Geboekt

Boeken, boeken en nog eens boeken. Sinds het najaar van 2006 is de eeuwenoude Dominicanenkerk een boekwinkel. Het gebouw werd al ruim twee eeuwen niet meer als kerk gebruikt. De dominicanen kregen in 1261 toestemming om zich in Maastricht te vestigen. In 1794 gooiden de Fransen roet in het eten. Zij vielen de stad binnen en bezetten onder meer de Dominicanenkerk. Ze gebruikten het bedehuis als paardenstal. In later eeuwen deed het gebouw –nu uitgeroepen tot mooiste boekhandel ter wereld– ook dienst als slangenhuis en fietsenstalling.

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 18, 23 mei 2023). Ook naar Maastricht? Ga mee met de vriendinnenreis.

beeld: Tineke van der Eems

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Gisette van Dalen-Heemskerk

Volg ons lifestyle platform op instagram.