Na de bevrijding begon de oorlog

Ze mocht met spelletjes niet meedoen, werd uitgescholden en zat de hele lagereschoolperiode alleen achterin op een tweepersoonsschoolbank. Na de oorlog volgde een verbeten zwijgen. Jeanne Staal (79) wist zich dochter van een NSB’er, maar hoorde pas veel later wat haar vader echt had gedaan. ”Door Gods hulp heb ik het een plek kunnen geven. Anders was ik door woede verteerd.”
 

Een leven lang dochter van een NSB’er én landwachter. Tot na de millenniumwisseling gelooft Jeanne dat haar vader, die na de oorlog vier jaar in een kamp wordt opgesloten, alleen maar lid was van een foute politieke partij. In 2001 hoort ze voor de eerste maal dat hij tenminste één keer betrokken was bij een razzia waarbij een Joods gezin wordt opgepakt. Dat gezin keert nooit meer terug.
Haar leven, dat begint met een zware jeugd en vervolgens is gevuld met plaatsvervangende schuld- en schaamtegevoelens, staat op z’n kop. Gesprekken met lotgenoten geven haar lucht. „Bovenal is het God Die me heeft vastgehouden.”

Stamplaarzen
Jeanne Staal wordt op 20 augustus 1938 in Almelo geboren in een gezin dat is aangesloten bij een evangelische gemeente. Ze heeft een drie jaar oudere broer. In de oorlogsjaren wordt er  nog een jongen geboren. „Vader had een kantoorbaan, maar was van beroep drogist. In de economisch slechte tijd was hij twee keer failliet gegaan. Moeder was kleuterjuf. Ze stond tot vlak voor mijn geboorte voor de  klas, mijn broertje zat in de box erbij.”
De nu in Zwolle woonachtige Jeanne merkt als peuter maar weinig van de Tweede Wereldoorlog. „Er werd door mijn ouders nooit over de oorlog of de NSB gepraat waar de kinderen bij waren. In Almelo gebeurde niet zo veel. Er was af en toe een luchtalarm. Ik ben dan ook niet bang geweest. In 1943 kwam mijn vader in uniform thuis. „Papa is bij de politie om de orde op straat te handhaven”, verklaarde mijn moeder. Ik was nog geen vijf jaar oud en vond dat best stoer. Wel had ik een beetje angst voor de stamplaarzen die hij droeg. Ik was blij als hij die uitdeed.”
In datzelfde jaar houdt de kleuterschool op te bestaan. „De Duitsers namen bezit van het gebouw. Wij werden naar huis gestuurd. Vanaf dat moment speelde ik vaak buiten, maar ik hoor het de kinderen in mijn straat nog zeggen: „Sjaantje, je mag niet meer met ons meedoen.”

Deel dit verhaal op sociale media

Dit artikel verder lezen?

Geïnteresseerd in Terdege? Neem een proefabonnement. Probeer Terdege nu 3 nummers voor €5,-

Ad Ermstrang

Getrouwd | 6 kinderen | 7 kleinkinderen tuinieren | vertrouwenspersoon in de psychiatrie.

@Tineke van der Eems

Terdege Zomerfair 2018

schuur-metlogo.jpg

Terdege Zomerfair

Een feest van ontspanning, ontmoeting en beleving!

Haakpakket strandtas

Strandtas.jpg

Met deze mooie zelfgehaakte tas ga je stijlvol
naar het strand of eropuit.
Plek genoeg om alles mee te nemen... 
Zin gekregen om aan de slag te gaan? De firma Brouwer stelde speciaal voor Terdegelezers een pakket samen om deze strandtas te kunnen maken. 

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.