Het onderwerp gender kom je overal in de media tegen. Je kunt er moe van worden, of verveeld. Het is geen leuk onderwerp. Het probleem is alleen dat het iedereen raakt, zeker de jongste generatie. Wegkijken is dus struisvogelpolitiek. Vragen en antwoorden over gender.
Gender, is dat belangrijk?
Je zou kunnen denken van niet, want sommigen zeggen dat gender niet bestaat. En daar zit wat in. Gender is een begrip dat mensen hebben bedacht. Psycholoog en seksuoloog John Money introduceerde in 1955 het idee dat iemands biologie, zijn lichaam en chromosomen, losstaat van het gevoel man of vrouw te zijn. Dat laatste noemde hij gender: het psychologische geslacht dat iedereen naast zijn biologische geslacht zou hebben. Money ging ervan uit dat een kind wat betreft geslacht als een onbeschreven blad wordt geboren. Hij opende in 1966 de eerste kliniek voor geslachtsverandering.
Money’s hypothese is nooit bewezen. Integendeel, er is juist overtuigend bewijs dat ons biologische geslacht voor allerlei facetten van ons mens-zijn bepalend is. Vandaar dat biologisch en psychologisch geslacht bij meer dan 99 procent van de mensen samenvallen.
Toch kun je vandaag niet om gender heen. In de hele samenleving, tot in het slaperigste dorpje, is gender in korte tijd een thema geworden. Dat geldt voor alle westerse landen. Vooral jongeren lijken het normaal te vinden om het woord gender te gebruiken. En steeds meer kinderen –vooral meisjes– denken dat ze ”transgender” zijn.
Hoe komen ze daarbij?
Sociale media spelen een belangrijke rol. Neem TikTok, dat vooral bij tieners en jongvolwassenen populair is. Dit platform werkt intensief aan de promotie van het thema gender en transgender. Miljoenen jonge kijkers volgen influencers die advies geven over geslachtsverandering en hormoonbehandeling. Video’s met de hashtag #trans zijn meer dan 26 miljard keer bekeken.
Lees het hele artikel in Terdege (nr. 8, 3 januari 2023).
beeld: Marthe Kok-Roukens