Over menstruatieproblemen praat je niet. Met je moeder, zus of vriendin misschien, maar verder? Nee, dit onderwerp is privé. Gynaecoloog Els van Doorn vindt het jammer en onnodig dat er zo’n taboe op ligt. „Aan overmatig bloedverlies is bijna altijd iets te doen.”
Een op de vijf vrouwen heeft last van hevig bloedverlies. De problemen kunnen heel verschillend zijn en komen in allerlei levensfases voor, vanaf de eerste ongesteldheid tot op hoge leeftijd: denk aan vrouwen van 80, 90 jaar oud die ineens weer bloedverlies hebben. Gynaecoloog Els van Doorn leidt de vrouwenkliniek Ellesie, met locaties in Boxmeer en Gorinchem. Deze is volledig gespecialiseerd in cyclusproblemen. Ze vertelt over de soorten bloedverlies, de oorzaken én de oplossingen.
Om te beginnen met zware menstruaties. Hoe weet je of jouw bloedverlies heviger is dan gemiddeld? Immers, wat de een zwaar vindt, is voor een ander misschien normaal.
„Dat klopt. De beleving is niet voor iedereen hetzelfde. Ik hoor soms vrouwen zeggen: „Ja, ik heb zware menstruaties, maar daar deal ik wel mee.” Dit geldt alleen niet voor iedereen. Er zijn wel kenmerken van écht zware menstruaties. Als je je maandverband of tampon elk uur moet vervangen, is dat een teken dat je flink bloedverlies hebt. Hetzelfde geldt als je stolsels verliest. Zeker als die de grootte van een golfbal hebben –dit komt echt voor!– is dat een reden om aan de bel te trekken. Iets anders wat je aan het denken zou moeten zetten, is dat je vaak bang bent voor doorlekken en daarom geen lichte kleding draagt.”
Wanneer moet je met hevig bloedverlies naar de huisarts?
„Als je het idee hebt dat je bovengemiddeld veel bloed verliest tijdens je menstruatie, dan is het belangrijk dat je er niet te lang mee doorloopt. Het ijzergehalte in je bloed kan hierdoor namelijk flink dalen, waardoor je je vermoeid en duizelig kunt gaan voelen. Op lange termijn kan een laag ijzergehalte levensbedreigend zijn. Sommige vrouwen lopen veel te lang door. Ik heb wel meegemaakt dat een vrouw een Hb-gehalte van 3 had als gevolg van zware menstruaties. Ik vind het knap dat je dan nog op je benen kunt staan.”
Wat is er aan dit probleem te doen?
„Er zijn eenvoudige behandelingen en meer ingrijpende. Als gynaecoloog vind ik het belangrijk om de mogelijkheden met de vrouw te bespreken. Wat is haar wens en wat heeft ze nodig? De eenvoudigste behandeling bij zware menstruaties is de pil. Daar beginnen we vaak mee. Normaal gesproken slikken vrouwen de pil als anticonceptie, maar dit middel kan ook dienen om overmatig bloedverlies te stoppen. Hetzelfde geldt voor een hormoonspiraaltje, prikpil of hormoonstaafje.”
Lees het hele artikel in Terdege (nr. 4, 8 november 2022).
beeld: Marthe Roukens