Renske Karens, Pippi Langkous in de zorg

Renske Karens, Pippi Langkous in de zorg

spg-19875-Renske Karens-9

Ze ontwikkelde een dorstlessende ijslolly voor nierpatiënten, zoekt naar verbetering in de zorg voor kinderen met kanker en was het achterliggende jaar zorgambassadeur voor duurzaamheid. Even rust nemen lukt Renske Karens maar zelden. „Er is zo veel te doen en te ontwikkelen in de zorg.”

Tijdens de snelle rondleiding door het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie wordt Renske Karens-van Vliet (39) van alle kanten begroet. Een kinderoncoloog attendeert haar in het voorbijgaan op een slim idee voor medicatie dat hij heeft aangedragen. Een interim-manager voor IT-zaken wil binnenkort even met haar sparren.

Dat ze in de zorg zou gaan werken, wist de verpleegkundige uit Veenendaal al op de basisschool. Als jong meisje ging ze al mee naar het verzorgingshuis waar haar moeder hoofdzuster was. „Ik ben door haar goed gedrild.”

Van vwo 4 stapte ze over naar havo 5, om zo snel mogelijk met de hogere beroepsopleiding verpleegkunde te kunnen beginnen. Na het afronden van de studie volgde ze de specialisatie oncologie. Aansluitend begon ze in een Rotterdams ziekenhuis de opleiding voor ic-verpleegkundige. Met een halfjaar was ze weer weg, vanwege de sfeer. „Als je geen plezier in je werk hebt, moet je iets anders gaan zoeken.”

Farmacie

Het leek haar een geschikt moment om het roer eens om te gooien. „Mijn probleem is dat ik alles leuk vind.” Door te googelen op ”commercieel verpleegkundige” kwam ze bij een farmaceutisch bedrijf terecht. „Daar kreeg ik een interne verkooptraining waarmee ik het zorgveld weer in kon, maar met een heel ander perspectief: mijn target zien te halen.”

De artsen bij wie ze over de vloer kwam, reageerden enthousiast. „Ze waren gewend aan verkopers die uitsluitend voor de omzet gingen. Ik was oprecht benieuwd naar het effect van onze middelen.”

Vanwege haar belangstelling voor oncologie werd ze benoemd tot productspecialist op dit terrein. „Ik zat aan tafel bij oncologen die meededen aan onderzoek naar het resultaat van nieuw ontwikkelde chemotherapie en immunotherapie. Dat gaf me inzicht in de wijze waarop de patiëntenstudies worden opgebouwd. Enorm interessant.”

Frodio

In de avonduren behaalde ze haar hbo-diploma voor middenmanagement. Kort voor haar trouwen, in 2009, stapte ze van de farmacie over naar RST Zorgverleners. „Van die twee jaar in het bedrijfsleven heb ik nog steeds plezier. Ik bekijk de dingen met liefde voor zorg, maar door een zakelijke bril.”

Begin 2014 trad ze in dienst bij het Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, als teamleider op de afdeling nefrologie. Met collega’s ontwikkelde ze daar de dorstlessende ijslolly ”Frodio”, waarmee ze de Maria ter Welle Prijs 2015 in de wacht sleepte. Namens de afdelingen nefrologie en cardiologie nam ze het bijbehorende bedrag van 10.000 euro in ontvangst. „Iedereen heeft wel een idee waarmee de zorg kan worden verbeterd. Wat vaak ontbreekt, is het lef om het gewoon te realiseren.”

Het verzoek om te solliciteren naar de vacature voor teamleider bij het oncologisch centrum van het ziekenhuis gebruikte ze om een oude wens te vervullen. „Ik wilde graag de masteropleiding innovatiemanagement doen. Tot die tijd gebruikte ik vooral mijn enthousiasme en doorzettingsvermogen om dingen te bereiken. Als teamleider van het oncologisch centrum mocht ik op kosten van het ziekenhuis die dure studie gaan volgen, naast mijn werk. Achteraf denk ik: hoe is me dat gelukt? Volgens mijn kerel was het niet leuk. Een groot deel van mijn vrije tijd zat ik achter de laptop.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 13, 14 maart 2023).

Renske in Terdege Live zien? Bekijk de aflevering van 23 februari 2023 op ons YouTube-kanaal.

beeld: Tineke van der Eems

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.