Rianne van Wijck bouwt haar eigen harp

Rianne van Wijck bouwt haar eigen harp

RiannevanWijck-ceesvdwal_25

Ze bouwde eigenhandig een harp. Het meesterstuk waaraan Rianne van Wijck (22) maandenlang werkte, was deze zomer te zien in het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Rotterdam. „Ik heb alles zelf moeten op- en uitzoeken. Er zijn voor deze instrumenten in Nederland geen tekeningen beschikbaar. Het snarenschema hangt af van de vorm en op een laatste onderdeeltje heb ik bijna negen maanden moeten wachten.”

Korte tijd koesterde de op een boerderij in Spui (Zeeuws-Vlaanderen) geboren en getogen Rianne de gedachte om de handel in te gaan. „Ik had me al ingeschreven aan het Hoornbeeck College voor de opleiding accountmanager. Maar diep in m’n hart zocht ik iets wat met de bouw te maken had, omdat ik zelf graag kluste.” Op het laatste moment switchte ze daarom naar een meubelmakersopleiding in Bergen op Zoom. „Ik wist eerst niet dat die bestond, op reisafstand.” Daar kreeg ze geen moment spijt van, want ze deed de tweejarige studie in de helft van de tijd. „Daarna heb ik me ingeschreven bij het Hout- en Meubileringscollege. Dé meubelmakersvakschool van Nederland.”

Ze kon uit verschillende richtingen kiezen. „Scheepsbouw lag me niet. Ik heb in mijn vrije tijd in de scheepsindustrie van Terneuzen gewerkt en weet dat je dan vooral te maken krijgt met soms erg verwende opdrachtgevers in de jachtenbouw. Een andere mogelijkheid, innovatie, vond ik iets te zweverig, daarvoor ben ik een te nuchtere Zeeuwse. Ik heb vervolgens getwijfeld tussen interieur- en instrumentenbouw. Het werd het laatste. Zelf heb ik op jonge leeftijd drie jaar lang harples gehad. Toen had ik er geen zin meer in.” Het instrument, een Keltische harp, belandde in een hoek van haar kamer.

In Rotterdam volgde ze een volledige opleiding tot zelfstandig meubelmaker. „Ideeën uitwerken, schetsen maken, calculeren, vervaardigen en verkopen.” Bij dat laatste kwam Riannes kennis, opgedaan via de hobbywinkel van haar moeder, goed van pas. Tijdens zes stages leerde ze op verschillende plaatsen de kneepjes van het vak. „Ik heb op wisselende plaatsen gewerkt. In Zeeland en in de omgeving van Sliedrecht, waar ik op kamers was gaan wonen toen ik aan de opleiding in Rotterdam begon.”

Op school koos ze voor het maken van een harp. „Die van mezelf had ik verkocht om een keyboard te kunnen aanschaffen.” De rest van de klas koos voor een gitaar. „Mijn docent zag m’n keus voor een grote haakjesharp niet zitten. Hij probeerde mijn idee om te buigen naar een tafelmodel, maar ik heb vastgehouden aan mijn idee.” Het vervaardigen van een meesterwerk, bedoeld als eindwerkstuk voor de opleiding, liep vast op de uitbraak van corona. „Ik heb echter besloten toch door te gaan.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 1, 29 september 2021).

beeld: Cees van der Wal

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Ad Ermstrang

Volg ons lifestyle platform op instagram.