Recent stapte apothekersassistente Simone van Daalen-Koster (38) over naar de farmaceutische afdeling van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Belangrijke redenen waren de medicatietekorten en vervelende gesprekken met klanten. „Bovendien is er in het centrum perspectief op verdere verdieping in mijn vak.”
De inwoonster van Achterberg wist al jong wat ze wilde. „Scheikunde vond ik altijd al een boeiend vak. Mijn eerste snuffelstage op de mavo deed ik bij een apotheek in Rhenen. Al snel wist ik: later wil ik in een apotheek werken – zorgen voor mensen in combinatie met het in grote nauwkeurigheid bereiden van medicijnen. Die motivatie is altijd gebleven.”
Wat is er zo leuk aan scheikunde?
„Het nameten, wegen en onderzoeken. Prachtig vind ik dat. Na de middelbare school volgde ik drie jaar de opleiding tot apothekersassistente in Amersfoort. Met veel plezier. De zorg voor mensen kwam daar ook in beeld. Dat sprak me aan.”
Wat leer je er precies?
„In de eerste plaats krijg je vakkennis. Je leert over het menselijke lichaam, de verschillen tussen man en vrouw in relatie tot medicijnen, bijwerkingen en contra-indicaties. Het kan zijn dat bepaalde medicijnen niet met elkaar mogen worden ingenomen.
Verder zijn goede omgangsvormen belangrijk. Je leert om altijd open te staan voor mensen. Rare vragen bestaan niet.”
Was het eenvoudig om een baan te vinden?
„Ik heb bij twee verschillende apotheken in Ede stage gelopen. Bij een kon ik na mijn studie direct fulltime terecht. Ik werkte er met zo’n dertig collega’s. We verwerkten duizenden recepten. Er zijn tal van ziektes, waarbij vaak niet alles tegelijk mag worden ingenomen. Het computersysteem waarschuwt daarvoor en in sommige gevallen heb je overleg met de apotheker. Tot afgelopen voorjaar heb ik in de apotheek in Ede gewerkt, met uitzondering van een jaartje dat ik verbonden was aan de apotheek in Achterberg. Nadat die door een grote keten werd overgenomen, ben ik naar mijn oude werkgever teruggegaan.”
Lees het hele interview in Terdege (nr. 25, 27 augustus 2024). Losse nummers zijn te koop in onze shop.
beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen
Lees verder
Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?