Het was geen preek of boek waardoor Sjaco van Gurp tot inkeer kwam, maar de uitstraling van een godvrezend mens. Zo hoopt hij later ook zelf herinnerd te worden door zijn leerlingen. „Het is mooi als ze hier kennis opdoen, maar nog belangrijker vind ik de bijna gewijde sfeer die soms in het lokaal hangt.”
Wat Sjaco van Gurp (36) doceert, is direct duidelijk. De open kast achter in zijn lokaal is gevuld met Bijbels. Wanden en deuren zijn bedekt met spreuken en posters die tot nadenken stemmen, zoals de vraag: „Houdt de Bijbel je weg van de zonde, of houdt de zonde jou weg van de Bijbel?” De godsdienstdocent, verbonden aan het Driestar College in Gouda, combineert de levensernst die het vertrek uitstraalt met blijmoedigheid en hoop. Hij weet uit persoonlijke ervaring dat God onverwacht kan ingrijpen in het leven.
Na de middelbare school begon hij aan de studie economie, met het ideaal carrière te maken in het bedrijfsleven. „Ik ben opgegroeid in een behoudend gezin, maar de dingen van God en Zijn Woord zeiden me weinig.” Tijdens de studie vond een krachtige innerlijke ommekeer plaats. Veel wil hij er niet over kwijt.
„In een zomervakantie ontmoette ik iemand die heel vertrouwelijk over God sprak, op een wijze zoals ik niet eerder had meegemaakt. Dat was een soort openbaring voor me. Het is dus mogelijk om de Heere zó te kennen, in Zijn genade en goedheid. Die ontmoeting was het steentje in de vijver, waardoor God in mijn hart begon te werken.”
Onderwijs
De studie economie bekoorde hem niet meer. „Je kunt als christen ook in het bedrijfsleven werken, maar ik was bang dat ik te veel zou opgaan in geld verdienen. Het werd mijn verlangen om anderen de weg naar het ware geluk te wijzen. Dat is niet zo vreemd. Een predikant zei eens: „Ieder bij wie liefde tot de Heere ontstaat, wil wel een keer dominee worden.” Dat is zo. Als je ergens vol van bent, spreek je er graag met anderen over.”
Niet lang daarna leerde hij Bertine kennen, met wie hij intussen vijftien jaar getrouwd is. Zij adviseerde hem de studie in ieder geval af te maken. „Dat heb ik gedaan. Binnen mijn schoonfamilie werkten er een aantal in het onderwijs. Daar waren ze heel enthousiast over. Ik besloot bij het Driestar College te solliciteren, werd aangenomen en ging er economie doceren. Al na een jaar werd het maatschappijleer en godsdienst.”
Levendig
Via de Cursus Godsdienstonderwijs van de Gereformeerde Gemeenten (CGO) behaalde de jonge docent een hbo-diploma theologie. Daarna volgde hij de masterstudie aan de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) in Kampen. Hij ervaart het elke dag als een voorrecht dat hij samen met jongeren de Bijbel mag openen, om die te onderzoeken. „Daar word ik nog voor betaald ook. Dat is toch bijzonder? De eerste jaren beleefde ik het bijna als een droom. Er zijn dagen dat het wat lastiger gaat, omdat de leerlingen niet zo meewerken of ik wat chagrijnig ben, maar meestal is de sfeer heel harmonieus.”
Lees het hele artikel in Terdege (nr. 15, 11 april 2023). Ga voor het begin naar terdege.nl, zie link in bio.
beeld: Cees van der Wal