Slapend naar Noorwegen

Slapend naar Noorwegen

20220810_113616-1

Een reis vanuit Europa naar Noorwegen had tot voor kort heel wat voeten in de aarde. De nieuwe veerboot vanuit Eemshaven brengt het Scandinavische land in elk geval figuurlijk wat dichterbij. Verslag van een minicruise.

Land in zicht! Bij windkracht 4 en met een gangetje van bijna 20 knopen koerst MS Romantika af op de grillige Noorse kustlijn. Betonnen bunkers en stevige geschutskoepels op een van de eilandjes voor de kust wekken de indruk dat de veerboot een gebied van strategisch belang nadert. Aan bakboord passeert een Noorse onderzeeboot. Alleen de toren torent boven het water uit.

Het is negen uur in de morgen –we hebben het ontbijt net achter de kiezen– wanneer de nieuwe veerboot tussen Nederland en Noorwegen een fjord binnenvaart. Daar ligt, beschut en vanaf open zee nauwelijks zichtbaar– Kristiansand, einddoel van deze reis.

Jarenlang waren reizigers vanaf het Europese vasteland naar Noorwegen aangewezen op het vliegtuig of op een van de veerboten vanuit Duitsland of Denemarken. Wie de zee wilde omzeilen, reisde per auto ook nog door Polen, de Baltische staten, Rusland, Finland en Stockholm.

Sinds april 2022 is dat niet meer nodig. Met de nieuwe veerdienst van Holland Norway Lines reis je in 18 uur van Eemshaven naar Kristiansand en vice versa – een ideale oplossing voor wie voor werk of vakantie naar Scandinavië wil. De ferry opent ook perspectieven voor liefhebbers van minicruises: op dag één stappen ze op, op dag twee bezoeken ze in ijltempo de historische kern van Noorwegens zuidelijkste stad en op dag drie zetten ze weer voet aan wal in Eemshaven.

Eeuwenoud

De Groningse kant van de bootverbinding wordt na een bezoekje aan de schitterende Noorse kust een deceptie: reizigers zien louter windmolens en industrie. Er is in de verste verte geen toeristische bestemming te bekennen.

Nee, dan Kristiansand. Sinds deze plaats in 1641 door de Deense koning Christiaan IV werd gesticht, groeide hij uit tot een belangrijke handels- en garnizoensstad. Kooplieden en militairen vonden er hun bestemming, evenals de bisschop van de evangelisch-lutherse kerk.

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 9, 17 januari 2023).

beeld: Pieter Beens

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Pieter Beens

Volg ons lifestyle platform op instagram.