Speuren naar muskusratten

Speuren naar muskusratten

spg-19461-Gerald Verweij-muskusrat-25

Dagelijks speurt hij in en langs sloten en vlieten naar sporen van muskusratten. In warmte, kou en regen plaatst Gerald Verweij (34) klemmen en kooien om de schadelijke dieren, in volwassen vorm wel 60 centimeter lang, te vangen. „Hoe minder ik er aantref, hoe beter ons werk is gedaan.”

Gehuld in een waadpak laat Gerald zich langzaam in het water zakken. „Achterwaarts, anders kun je zo in de sloot verdwijnen en heb je een nat pak.” Met zijn handschoenen, voorzien van lange mouwen, tast hij de klemmen af. Die zijn boven het wateroppervlakte gemarkeerd met een stokje met een oranje vlaggetje. Voorzichtig tast hij naar beneden. „Als ik twee vingers in de veer kwijt kan, staat de klem nog gespannen. Dat gaat bij iedereen in het begin wel een keertje mis. Een paar vingers ertussen. Dat doet echt veel pijn.”

Mocht een gezette klem niet terug te vinden zijn, dan biedt de telefoon uitkomst. In een speciaal voor muskusrattenbestrijders gemaakte app worden de exacte locaties van de vangmiddelen en vangsten nauwkeurig bijgewerkt.

De klemmen waar we bij gaan kijken, zijn twee dagen eerder door een collega geplaatst. Dit wordt gedaan op plekken waar de dieren aan het riet of gras knabbelen. Vanuit de sloot probeert Gerald vervolgens de ondergrondse gangen -door de bestrijders pijpen genoemd- op te sporen richting het ondergrondse nest. Ook keutels van de ratten zetten de vangers op het spoor.

Dat de muskusrat pijpen graaft, maakt het dier tot een gevaar voor zijn omgeving. „In een jaar tijd verplaatst hij soms wel dertien kruiwagens grond. Die komt in de sloot terecht. De gangen kunnen complete verzakkingen tot gevolg hebben. Onlangs troffen we de ratten onder het dijklichaam van een spoorlijn aan. Je kunt je voorstellen waartoe dat kan leiden. Veel burgers hebben nog nooit een muskusrat gezien. Je moet hem niet verwarren met gewone bruine ratten. Die zijn gevaarlijk omdat ze ziektes kunnen verspreiden en kruipen bijvoorbeeld in afval.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 4, 8 november 2022).

Beeld: Tineke van der Eems

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Ad Ermstrang

Volg ons lifestyle platform op instagram.