De eerste keer dat ze een graffitispuitbus in handen hield, was ze meteen verkocht. Kunstenares Trude Euser-van Beest uit Hendrik-Ido-Ambacht tovert eenvoudige muren om tot kunstwerken. Legaal, voor de duidelijkheid.
Het is niet meer zo druk in de Rotterdamse metrolijn E, tussen de haltes Slinge en Zuidplein. De meeste mensen zijn deze ochtend al op hun bestemming. De reizigers die wel een plek gevonden hebben op de groene stoelen, kijken veelal wat afwezig voor zich uit of op het flakkerende scherm van hun telefoon.
Wie oplet, wordt echter getrakteerd op iets opvallends. Want op de gevel van het schoolgebouw van het reformatorische Beroepencollege De Swaef, ter hoogte van station Zuidplein, bevindt zich een levensgrote muurschildering. Op de kleurige tekening staat een jongen, met boven zijn hoofd een arend. „Jesaja 40:31”, staat er onder aan het kunstwerk. De naam van de kunstenares? Trude Euser.
De 41-jarige kunstenares loopt deze morgen achter de conciërge aan de trappen op in De Swaef. Een sluis door, een gymzaal in en dan via een deur het dak op. Eenmaal daar sta je met je neus bovenop de muurschildering. En pas dan is ook zichtbaar hoe groot die eigenlijk is. Er zijn drie muren beschilderd, waarvan de muur met de adelaar alleen al ruim 6 meter hoog is en 13 meter breed. Honderden uren werk zitten erin.
De conciërge lacht tevreden naar Trude, terwijl op enkele meters afstand de metro voorbijraast. Duiven scharrelen rond op het dak. „Sinds je muurschildering hier is, heeft niemand meer een poging gedaan om er graffiti overheen te spuiten. Precies wat het doel was.”
Code
Trude Euser is nog maar sinds een jaar of twee graffiti-artiest. Het balletje begint voor haar te rollen als ze voor haar werk als de docente beeldende vorming op De Swaef een workshop graffiti volgt. Die duurt twee uur, maar na vier uur staat ze nog steeds met een spuitbus in haar handen. „Het voelde meteen heel goed. Ik kreeg een tas vol spuitbussen van de workshopleider mee. „Je mag er niet meer mee stoppen”, zei hij.”
Op De Swaef wordt er ondertussen vaak gemopperd op graffitispuiters die de achterkant van de school geregeld als hun canvas beschouwen. Tot grote ergernis van met name de conciërges en de toenmalige directeur van de scholengemeenschap, Richard Toes. Trude: „Maar toen Toes zich eens in de lerarenkamer mopperend uitliet over graffiti, heb ik hem een aantal voorbeelden laten zien van móóie muurschilderingen.”
Lees het hele interview met Trude Euser in Terdege (nr. 20-21, 18 juni 2024).
beeld: Tineke van der Eems