Wietse en Marien Blok. Ze zijn tweelingbroers, allebei getrouwd, werken allebei met kinderen en zijn beiden actief in de gemeentepolitiek. Maar niet in dezelfde gemeente.
Op 26 september 1995 zagen Wietse en Marien het levenslicht in Bleskensgraaf. Wietse is nu SGP-raadslid (en kandidaat nummer 3 op de SGP-lijst) in de gemeente Molenlanden, Marien staat nummer 5 op de kandidatenlijst van SGP/ChristenUnie in Barendrecht.
Wietse werkt als leerkracht op de School met de Bijbel in Bleskensgraaf. Zijn directeur, Corné Egas, is lijsttrekker voor de SGP. „Woensdag- en vrijdagmiddag gaat het niet over school”, lacht Wietse. Zijn broer Marien is teamleider op een schippersinternaat.
„Als politieke junkie plakte ik al artikelen in een plakboek”, vertelt Wietse. „In de eerste klas van het voortgezet onderwijs kreeg ik les van Pieter Verhoeve, nu burgemeester van Gouda. Hij wakkerde het vuurtje verder bij mij aan.”
„Het is belangrijk dat er van alle leeftijden mensen in de raad zitten”, zegt Wietse. In de verkiezingscampagne wil de jonge SGP’er zich hard maken voor een extra zetel voor zijn partij. „Bij de vorige verkiezingen kwamen we ongeveer dertig stemmen tekort voor een zesde zetel. De indruk bestaat dat heel reformatorisch Nederland stemt, maar dat valt bar tegen. Jongeren vinden Forum en PVV geweldig, maar die doen bij ons in de gemeente niet mee, dus gaan ze ook niet stemmen. Daarbij komt dat jongeren wegtrekken van het platteland omdat er bijvoorbeeld geen huizen voor hen zijn. Dat heeft weer effect op de voorzieningen in een gemeente.”
Tweelingbroer Marien in Barendrecht wil ook werk maken van het bouwen van woningen voor jongeren. „Ik zie te veel jonge mensen om mij heen een huis kopen of huren in de gemeenten om ons heen. Daar moet echt iets aan gebeuren.”
De onderwijsachtergrond van Wietse speelt mee in de gemeentepolitiek. „Meer blauw op straat is zo’n gemakkelijke kreet tijdens campagnes. Wij zeggen dat we er drie wijkagenten bij willen hebben. Zo concreet mogelijk.” En zijn eigen toekomst? „Ik geniet enorm van de gemeentepolitiek. Misschien komt in de toekomst de stap naar het wethouderschap. Of nog iets verder: van polderjongen tot stadsburgemeester.”
In het overgrote deel van de 345 gemeenten in Nederland zijn op 16 maart gemeenteraadsverkiezingen. Lees het hele artikel in Terdege (nr. 12, 1 maart 2022).
beeld: Cees van der Wal