Tweestrijd van een tuinder

Tweestrijd van een tuinder

AlbertJan van den Berg- Ridderkerk - tuinder (2)

Sommigen gaan kopje-onder, anderen kiezen voor een nieuw soort handel. Glastuinbouwers hebben het zwaar door de torenhoge gasprijzen. Albert-Jan van den Berg uit Ridderkerk: „Maar het beroep blijft mooi.”

De slaplanten staan er florissant bij. Een paar rijen zijn leeg, daar ligt slechts wat gevallen blad op de omgewoelde grond. Die sla is al geoogst en verkocht.

De warme meizon maakt het nu al flink heet in de kassen. En dat wordt alleen nog maar erger, weet Van den Berg uit ervaring. Al bijna twintig jaar loopt hij rond in de kassen, als mede-eigenaar van tuinderij J. van den Berg en Zoon.

Albert-Jan van den Berg (43) is tuinder in hart en nieren. Dat heeft hij van geen vreemde. Zijn vader begon de onderneming in 1981, op een kleinere locatie en voornamelijk met gewassen die in de volle grond geteeld werden, zoals andijvie, Chinese kool en bloemkool en in de winter witlof. Albert-Jan koos zijn eigen pad en teelde hete pepers. Totdat hij in 2004 met zijn vader fuseerde en de twee zich meer zijn gaan richten op kasteelt. „We hebben in 2011 ons bedrijf aan de Pruimendijk gekocht, dat toen al volgebouwd was met kassen. Het bedrijfje wat we daarvoor hadden, sloot in 2016. We hebben daarom voor mijn vader nog een nieuw, kleiner bedrijf op een andere locatie gestart. Dat neemt hij nu nog steeds voor zijn rekening.”

Wat verbouwen jullie?

„Bladgroenten als kropsla, Chinese kool, krulsla, raapstelen. En kruiden. Het zijn in principe dezelfde groenten als die mijn vader vroeger verbouwde zonder kassen. Maar nu zijn we minder afhankelijk van weersinvloeden. Als er vroeger een hagelbui overheen kwam, hadden we even geen sla. En vroeger zat er modder in. Dat kan nu niet meer. De klanten vinden het fijn als sla een schoon product is. De risico’s zijn overigens, los van de weers­invloeden, wel ongeveer hetzelfde gebleven. Er kan een plaag in komen. Je kunt te maken krijgen met beestjes. Of je raakt je product niet kwijt.”

Hoe groot is de invloed van de gestegen gasprijzen op jullie bedrijf?

„Wij hangen nog helemaal aan het gas, maar gelukkig hebben we in coronatijd tijdig een nieuw contract afgesloten met een grote energieleverancier. Dat contract loopt tot 2026. Tot die tijd kan er niet aan getornd worden, want we hebben het vast laten leggen door een bureau. Maar in de toekomst wordt de gasprijs voor ons wel een dingetje.”

Hoe zit dat bij andere tuinders?

„Ik merk dat een aantal tuinders er veel last van heeft. Er zijn er die een variabel contract hadden, en die nu te maken hebben met een heel hoge gasprijs. Dat heeft invloed op de bedrijfsvoering. Veel tuinders stomen de grond tegen onkruid en ziektes. Dat gebeurde vroeger chemisch. Stomen vraagt alleen veel gasverbruik.”

De situatie verschilt behoorlijk per teler. Sommige telers met een goed energiecontract laten nu hun kassen leeg en verkopen het gas. Daar verdienen ze net zo veel mee als met een heel jaar telen. Vooral kleintjes zonder vast contract zijn de pineut. Die kunnen nu in de winter niet veel meer doen.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 19, 7 juni 2022).

beeld: Renate Bleijenberg-Van Leeuwen

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.