Unieke reformatorische school in Den Haag

Unieke reformatorische school in Den Haag

EbenHaëzer- basisschool- denHaag- internationaal- RenateB _9_ (2) site

Egyptenaren, Fransen en Zuid-Afrikanen. Weinig reformatorische scholen hebben zo’n diverse leerlingpopulatie als de Haagse Eben-Haëzerschool. En dat is geven en nemen als het om elkaars tradities gaat.

De kinderen kun je vanaf een afstandje al horen lachen en roepen. Maar het is even zoeken naar de school zelf, midden in de Haagse wijk Geuzen- en Statenkwartier. Aan de overkant van de smalle Paulus Buijsstraat staan statige rijtjeshuizen, en ook links en rechts van de school.

Een smal gangetje leidt naar de achterkant van het gebouw. Nog even doorlopen, en je komt bij de hekken die de voorkant omzomen. Drie behulpzame meisjes uit de hoogste groepen wijzen naar de voordeur. Die zit dicht en na het aanbellen wordt er niet opengedaan. „Maar”, zeggen ze, „er komt zo vast wel iemand.” En in dat vertrouwen huppelen ze weer weg.

Het is intern begeleider (ib’er) Anja Verburg die de deur opendoet. Het personeel heeft een drukke laatste week voordat de schoolvakantie begint. Gisteravond is er afscheid genomen van groep 8. Nu zijn er nog allerlei administratie klussen over.

Verburgs kantoor kijkt uit op het plein achter de school: verrassende ruim zo midden in de stad. De ongeveer 150 leerlingen die de school rijk is, kunnen zich daar tijdens de pauze lekker uitleven.

De ib’er werkt al zeven jaar met veel plezier op deze unieke reformatorische school, vertelt ze enthousiast. Met een lach: „Maar als ik van tevoren geweten had dat ik eens een oudergesprek in het Frans zou gaan voeren, dan had ik bij mijn sollicitatie vast even achter mijn oren gekrabt.”

Finito

Nog langer bij de school betrokken, is directeur Stephan van der Kolk. Al 23 jaar, vertelt hij. „Ik zat in pabo-3 toen ik op Vlaggetjesdag in Scheveningen met mijn vriendin Marianne de toenmalige directeur ontmoette. Er was toen ook al sprake van een flink leerkrachttekort. Of Marianne en ik niet vast wilden komen werken? Vervolgens heb ik mijn lio-stage op de Scheveningse Eben-Haëzerschool gedaan en ben ik leerkracht van de hoogste groep geworden op de Haagse locatie. Op een gegeven moment zijn de Haagse en Scheveningse school gefuseerd. In 2013 werd ik directeur. Ook Marianne, nu al jaren mijn vrouw, werkt hier nog steeds met veel plezier.”

In de achterliggende jaren heeft Van der Kolk veel zien veranderen. Had de school begin deze eeuw nog zo’n 160 met name reformatorische leerlingen, dat aantal liep in het eerste decennium flink terug. „We wisten: als dit zo doorgaat, is onze school straks finito. Toen het leerlingaantal in 2007 onder de 100 kwam, hebben we de focus meer gelegd op het aantrekken van christelijke leerlingen buiten de traditionele achterban. Dat hier nog gedegen Bijbelonderwijs gegeven wordt, is voor gezinnen uit allerlei verschillende kerken zeker aantrekkelijk. Zo zitten hier vrijgemaakten, chinees evangelischen, Egyptische kopten, katholieken en we hebben zelfs een joods gezin. We vragen daarbij van niemand om de grondslag te onderschrijven, alleen om die te respecteren. Dat is al zo sinds 1932, het jaar van onze oprichting.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 25, 30 augustus 2022).

beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.