Van klas naar cabine en omgekeerd

Van klas naar cabine en omgekeerd

spg-20136-André van Veldhuizen-10

André van Veldhuizen (49) uit Kootwijkerbroek is al jaren werkzaam in het onderwijs. Sinds enkele maanden rijdt hij echter één dag in de week met een truck met oplegger door Nederland. „Heerlijk, als je de hele week met je hoofd bezig bent.”

Tijdens zijn middelbareschooltijd speelt de gedachte om het onderwijs in te gaan al door zijn hoofd. „Ik heb me aangemeld bij de Driestar, maar toen ik een jaar havo moest overdoen, zag ik een studie van vier jaar hbo echt niet meer zitten.”

In militaire dienst rijdt hij rond als chauffeur op een viertonner, daarna belandt Van Veldhuizen op de administratie van automatiseerder Simac in Ede. Na Simac volgt IT-bedrijf Profuse. „Voor mijn gevoel draaide het wel erg om geld. Dat beviel me niet, ik zocht naar een baan met meerwaarde. In die tijd had ik de leiding over een jeugdvereniging voor zestienplussers. Het contact met jonge mensen beviel me uitstekend en gaf me enorm veel voldoening. Als ik er met enige afstand naar keek, zag ik dat ik daar meer energie uithaalde dan uit mijn werk overdag.”

Dat geeft de doorslag bij zijn switch richting het onderwijs in 2004. „Ik overwoog de opleiding geschiedenis, godsdienst of Engels. Tijdens mijn Simacperiode was meer dan eens gebleken dat mijn kennis van de Engelse taal onvoldoende was, zodat ik daarvoor heb gekozen.” Een jaar later gaat hij aan de slag op het van Lodenstein College in Barneveld. „Dat ging net open. Ik ben daar vierenhalf jaar werkzaam geweest.”

Tijdens een masterstudie aan de Hogeschool Utrecht krijgt Van Veldhuizen te maken met studenten die zijn vastgelopen. „In sommige gevallen hadden de leer- en/of gedragsproblemen te maken de situatie thuis. Of het lag aan de persoon zelf. Ik vond dat erg interessant en heb met succes gesolliciteerd bij de Ds. N. H. Beversluisschool in Gouda, een school voor het speciaal basisonderwijs. Ik werd daar locatiedirecteur.”

Afwisseling

Op de Beversluisschool zwaait Van Veldhuizen de scepter tot 2016. „Mijn studie in Utrecht heb ik niet afgemaakt. Dit viel voor mij niet te combineren met een fulltime baan en een druk gezin.” In 2016 stapt hij over naar het Hoornbeeck College in Gouda waar hij opleidingsmanager Economie en ICT wordt. „Ik heb altijd behoefte gehad aan afwisseling.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 19, 6 juni 2023).

beeld: Tineke van der Eems

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Ad Ermstrang

Volg ons lifestyle platform op instagram.