Duizenden watervogels in de IJsseldelta bij Kampen zoeken een goed heenkomen als Jan Visscher (55) met zijn motorvletje nadert. De inwoner van IJsselmuiden kent hun gedrag en weet precies welke soorten waar vertoeven. De zeearend die zich op de Kamperplaat heeft genesteld begint zelfs een beetje aan hem te wennen. „Die kijkt me vanuit de boom weleens aan als of hij wil zeggen: Wat doe jij hier?”
Het water is helder en ondiep. Op sommige plekken weten waterplanten zelfs de oppervlakte te bereiken. Op enkele bootjes in de verte na is er geen teken van menselijk leven. Het massatoerisme heeft grote delen van de fraaie natuur van de IJsseldelta nog niet ontdekt. Mogelijk doordat sommige eilandjes van een bordje ”verboden toegang” zijn voorzien, wellicht ook door de soms verraderlijke ondiepten.
Visscher pakt er de kaarten bij en vertelt over het ontstaan van dit gebied, dat vroeger toegang tot de Zuiderzee verschafte. De aanleg van de Afsluitdijk eind 1932 en de drooglegging van de Noordoostpolder tussen 1937 en 1942 brachten grote veranderingen met zich mee.
Het uitzicht is overweldigend. In de verte zijn de contouren van Schokland zichtbaar, iets verderop ligt Urk. De laatste jaren zijn er ook steeds meer herkenningspunten bij gekomen in de vorm van windmolens.
Eldorado
Visscher omschrijft zich als een „IJsseldeltaman.” Hij woont even buiten IJsselmuiden, langs de weg richting Grafhorst, onder aan de dijk. Het onderkomen wisten zijn opa en oma in de vorige eeuw op de kop te tikken. Opa verdiende de kost als jager en rietsnijder, net als de vader van Jan.
Hij heeft zijn hart en liefde verpand aan de natuur in de regio. Dan gaat het vooral om de IJsseldelta, een ondiep gebied vol eilandjes in het Ketelmeer. Een deel van de eilandjes is kunstmatig aangelegd, andere hebben oudere papieren. Ze vormen een waar eldorado voor (water)vogels, die zich in groten getale nestelen in het voedselrijke gebied. Visscher struikelt bijna over zijn eigen woorden als hij de schoonheid van het eilandenrijk, sinds 2005 onderdeel van een nationaal park, aanprijst. Het enthousiasme spat ervan af.
Lees het hele artikel in Terdege (nr. 22, 14 juli 2021).
beeld: Renate Bleijenberg-van Leeuwen