Verliefd op de muurhuizen

Verliefd op de muurhuizen

TD-18996-stadswandeling Amersfoort-6-site

Ze rolde na haar pensioen zo van het onderwijs in de stadswandelingen. Want stilzitten is niets voor Lenske Jonker (72) uit Amersfoort. „Ik hoop dat ik tot mijn negentigste rondwandelingen kan blijven geven.”

Met kwieke tred loopt ze door de stad, gepassioneerd vertellend over haar woonplaats. Dat Jonker stadsgids van Amersfoort zou worden, was geen vanzelfsprekendheid. Want, geboren Amsterdamse als ze is, bleef haar hart altijd trekken naar de hoofdstad. Totdat ze de schoonheid van Amersfoort ontdekte. „Inmiddels ben ik verliefd op deze stad geworden.”

Ze loopt naar de Muurhuizen, woningen die gebouwd zijn op de fundering van de eerste stadsmuur uit 1300. De huizen zijn niet diep. Wel breed, omdat ze in de lengterichting van de straat zijn gebouwd. Er staan wel 67 Rijksmonumenten op de oude fundering.

Bij een van die monumenten klopt ze op de deur. Het is de enige muurkerk van Nederland, waarin de plaatselijke oud gereformeerde gemeente gevestigd is. Petra Verloop doet open. Zij en haar man zijn de beheerders van het gebouw. Met hun kinderen wonen ze zowel onder als boven de kerk. „Beneden zijn onze woonkamer en keuken, boven zijn twee slaap­etages voor ons en onze zeven kinderen. Daartussen is de etage waarin de samenkomsten plaatsvinden. We leven rondom het Woord, zeggen we altijd. Onze zoon slaapt in de kamer boven het orgel, een dochter ligt boven de preekstoel. Als het heel stil is, kun je iets van het geluid van de verdieping eronder in hun slaapkamers horen.” Ze laat de kleine consistorie zien, en het unieke Knipscheerorgel, waar er nog maar drie van zijn overgebleven in Nederland.

Uitdagingen

Een goede gids moet volgens Jonker enthousiast zijn, zich verbonden voelen met de stad. „Je moet de stad omarmen, en dat kunnen uitstralen.”

Dat gaat voor haar wel op. Sinds ze een jaar of zeven geleden met pensioen ging, begeleidt ze als gids stadswandelingen. „Hoe langer ik het doe, hoe enthousiaster ik word. Er is hier zo veel historisch moois bewaard gebleven.”

Zo is daar de Koppelpoort. „Die staat op elke VVV-brochure.” En het secretarishuisje: „Een van de bijzonderste huizen van Nederland.” De oude synagoge, die vanbinnen verwoest werd in de Tweede Wereldoorlog maar daarna weer prachtig gerestaureerd is en nog volop gebruikt wordt. En de Onze Lieve Vrouwetoren, de op twee na hoogste kerktoren van Nederland.

Om gids te mogen worden, volgde Jonker een halfjaar lang een opleiding bij Stadsgilde Amersfoort. Elke donderdag wandelde ze met jaargenoten en opleiders anderhalf uur door de stad. „Dan leer je ook de praktische dingen. Zoals: ga niet met je rug naar de groep staan, wijs aan waarover je praat en vraag of iedereen je kan verstaan.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 23, 2 augustus 2022).

beeld: Tineke van der Eems

Lees verder

Terdege-portfolio-najaarsnummer-2024

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.