Voor altijd samen - Terdege

Voor altijd samen

Familie_Kloos

Ja. Voor altijd samen. Vaag besef je hoe groot die belofte is als je hem op je trouwdag uitspreekt richting God en je wederhelft. Je kunt immers onmogelijk voorzien wat er allemaal op je pad gaat komen en welke invloed dat op je huwelijk heeft. Een duurzame relatie is echter niet een relatie die geen schrammen oploopt, maar eentje die dat doorstaat. ”Met behulp van God en tot Zijn eer.”

In Terdege 17 gaat het omslagartikel over duurzame relaties. Redacteur Jacomijn interviewde drie echtparen die al heel wat jaren getrouwd zijn. Lees de portretten van familie Murre (55 jaar getrouwd) en familie Stobbelaar (40 jaar getrouwd) in de Terdege van 16 mei.

Hieronder het portret van Gerda en Gerrit Kloos (beiden 45). Ze hebben 3 zoons en een pleegzoon en zijn woonachtig in Zuidland.

HOE HEBBEN JULLIE ELKAAR ONTMOET?

„Ik woonde in Zuidland (Zuid-Holland) en mijn man kwam uit Katwijk. Omdat ik een Katwijkse collega had, bleef ik daar weleens in het weekend. We zaten elkaar voor het eerst in de hervormde gemeente daar, en later op de boulevard. „De huwelijksmarkt”, zei mijn vader gekscherend. Ik vond Gerrit een stoere kerel. Met een maand of vier hadden we verkering. In 1993 zijn we getrouwd.”

HEBBEN JULLIE HET MOEILIJK GEHAD?

„Eenmaal getrouwd, merk je dat het huwelijk niet vanzelf goed blijft. Dat je hard moet werken om het zo te houden. Zeker in de tijd dat we een jong gezin hadden en mijn man veel moest overwerken en ook nog een avondstudie volgde. Dan zat ik met twee kleine kinderen thuis. Dat was een pittige tijd. Zeven jaar geleden is het bedrijf van mijn man failliet gegaan. Dat gaf ook spanningen. Maar het gekke is dat we door die periode samen heel goed heen gekomen zijn, zonder verwijten. Onze zorgen konden we met elkaar delen. En gelukkig zitten we ook geestelijk op één lijn. We wisten dat dit de weg was die de Heere met ons ging, maar dat we daar ook weer samen bovenop konden komen. Achteraf gezien hadden we in de moeilijkste tijden de mooiste jaren van ons huwelijk.”

WAT IS BELANGRIJK VOOR JULLIE RELATIE GEWEEST?

„Aandacht voor elkaar houden. Dat is weleens moeilijk. Als de kinderen groter worden en langer opblijven, is er ook minder tijd voor gesprek. Ook moet er vaak veel gewerkt worden om studie en alles voor het gezin te betalen. Mijn man zit bovendien in de kerkenraad, dat slokt ook veel tijd op. Gebrek aan tijd kan een sluipmoordenaar zijn in je huwelijk. Het is belangrijk om daar goed op te letten.

Wij nemen tijd voor elkaar door samen te gaan wandelen, uit eten te gaan en te genieten van de vakanties. Zo weten we elkaar steeds weer te vinden. Maar daar moet je wel je best voor doen en aan werken. En blijf praten met elkaar. Dat is heel belangrijk. Hoe voel je je, hoe gaat het met je, dat soort dingen. Als je dat niet meer naar elkaar uitspreekt, ga je beiden je eigen leven leiden.

Het samen bidden en samen zorgen bindt ook heel erg samen. Verder proberen we oog te hebben voor elkaars behoeften en helpen we elkaar met het huishouden. En natuurlijk is het erg belangrijk dat je van elkaar houdt. De liefde overwint alles.”

WAT MAAKT JULLIE RELATIE DUURZAAM?

„Dat we allebei heel duidelijk hebben gezien dat onze weg door God geleid is. Dat bindt ons het meest samen. Het is het allermooiste als je in de geestelijke dingen één mag zijn. Voor ons is het geen keuze om uit elkaar te gaan. We weten ten eerste dat dit niet Gods bedoeling is, maar we weten ook dat we bij elkaar horen. Dat geeft vertrouwen in de relatie.

Wij hebben het samen ook weleens moeilijk gehad. Dan denk je bij wijze van spreken: ik vertrek. Maar tegelijkertijd weet je toch dat je partner degene is die je het meest vertrouwt en dat hij bij je hoort.

Ook de kinderen binden ons samen. Als ze belijdenis doen ben je als vader en moeder samen dankbaar, blij en verwonderd. Dat geestelijke aspect is voor ons het belangrijkste aan een duurzame relatie.”

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.