Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

spg-18113-wandeling-hoog_laag-32

Wat is er nu lekkerder dan een frisse neus halen op een zonnige najaarsdag? Terdege ging de paden op en lanen in bij Amerongen.

Bomen scheiden stofjes uit die ons rustig maken, stond pas in een magazine. En lichaamsbeweging zorgt voor blijmakende endorfines. Vandaar dat een wandelingetje bij Amerongen helemaal geen straf is, op deze zonovergoten morgen.

Het is november, maar de winter lijkt nog ver weg. De bomen dragen nog een deel van hun bladerentooi. Een zuchtje wind is echter genoeg om te zorgen voor een regen aan dwarrelende bruine blaadjes.

Het is fris, maar na een kwartiertje wandelen is dat nauwelijks meer merkbaar. De landbouwgrond waarmee de route start is kaal, op wat stakerige restanten van de oogst na.

Een grote dode boomstronk staat langs de kant van het bospad, een schaduw van zijn vroegere, indrukwekkende zelf. En een fantastische klimplek, ontdekt het kleine meisje dat mee is op deze tocht.

Verdorde varens wuiven wat verdrietig de zomer vaarwel. De dode bladeren op de grond ritselen onder onze voeten. Een muziekstuk van rood met wit gestipte laarsjes en bruin blad, dat helemaal tot zijn recht komt in het bospad met zijn statige rij beschorste toehoorders.

De buggy, die voor de zekerheid ook tot onze attributen behoort, heeft het zwaarder. De kleine wielen komen maar met moeite over hoge boomstronken en ploegen door de wat drassigere stukken bospad.

”Hoog en laag” heet deze route van zo’n 6 kilometer lang. En dat is te merken. Het eerste stuk stijgt het bospad behoorlijk. Maar al dat zwoegen heeft nut: na ongeveer een kilometer daalt het pad en het vervolg van de route is grotendeels vlak.

Langzaam verandert de bospopulatie van loofbomen naar dennenbomen. In de verte klinkt gelach van kinderen die uitgelaten een gekapseisde boom beklimmen. Honden ravotten blaffend rond een boom.

Als we langs café-restaurant Berghuis lopen is het nog wat te vroeg om te stoppen voor een kop koffie. Maar van de aangrenzende speeltuin maakt de peuter graag gebruik. Vol enthousiasme stort ze zich op de vele schommels, de twee glijbanen en de wipwap. En maar met moeite weet ze zich weer te voegen naar onze wens om verder te lopen.

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 5, 24 november 2021).

beeld: Tineke van der Eems

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.