Wilmar Roukema maakt badkamermeubels: „Verknocht aan precisiewerk"

Wilmar maakt badkamermeubels: „Verknocht aan precisiewerk"

WilmarRoukens-_ceesvdwal_25

Hij is verslingerd aan precisiewerk. Wilmar Roukens (22) uit Ridderkerk maakt eikenhouten badkamermeubels en sinds kort ook eiken deuren. Op maat en geheel naar de wens van de klant.

De uit zwarte planken opgetrokken loods ligt enigszins verscholen, halverwege het talud van de dijk, langs de Oude Maas in Barendrecht. Wilmar prijst zich gelukkig met de meer dan honderd vierkante meter grote ruimte. Het gebouw is eigendom van zijn schoonouders, die aan de andere kant van de tuin aan de dijk wonen. Wilmar betrok de schuur bijna drie jaar geleden om geheel voor zichzelf te kunnen beginnen.

„Mijn schoonvader heeft wat tuinspullen en andere zaken in enkele containers ondergebracht, waardoor de hele ruimte vrijkwam. Kom daar maar eens om in deze omgeving. De huur van een bedrijfsruimte, zo die er al is, is voor een starter niet op te brengen.”

Wat is je vooropleiding?

„Ik heb eerst de mavo gedaan, en daarna op het Hoornbeeck de bouwopleiding gevolgd, een combinatie van werken en leren. Dat werken deed ik bij een broer, die in die tijd een meubelbedrijf had. Later is hij overgestapt op grotere projecten zoals het maken en plaatsen van overkappingen. Bij hem heb ik het vak geleerd. Ik zette toen al graag de puntjes op de i; ik houd van een perfecte afwerking.”

En toen begon je voor jezelf?

„Nee, ik heb me ongeveer een jaar verhuurd aan mijn broer. Ondertussen zocht ik wel iets voor mezelf. Dat moest precisiewerk zijn, een beetje exclusief en het liefst te maken in een werkplaats. Ik was toen nog niet getrouwd en wilde ook een product waaraan ik ’s avonds verder kon werken.

Een vriend die bij een bedrijf in badkamermeubels werkte, adviseerde me badkamermeubels te gaan maken. Toen heb ik enkele modelletjes gemaakt. Een andere broer zette ze op Marktplaats onder de naam Oakhuys. Hij doet nog steeds de marketing voor mij. Mooie foto’s en teksten op Instagram.”

Die eerste modellen waren succesvol?

„Ze werden vrij gemakkelijk verkocht. Gaandeweg kreeg ik het drukker. Vooral corona stimuleerde de vraag. Bedrijven in badkamers waren dicht, maar ik kon doorgaan. Mijn werk voor anderen heb ik afgebouwd. Ik kreeg de beschikking over deze loods en ben hier voor mezelf begonnen. Ik had het geluk dat ik al veel uitrusting bezat, inclusief enkele dure machines. M’n broer betaalde me steeds in gereedschap uit. Lange tijd heb ik met een cirkelzaag gewerkt, maar nu beschik ik over formaatzaag. Die is nog zuiverder en ook sneller. Alleen een vandiktebank, geschikt om brede panelen te schaven, ontbreekt nog. Maar zonder kan het ook wel.”

Hout in een vochtige badkamer, is dat wel een goede combinatie?

Lachend: „Die vraag is me vaak gesteld en soms hoor ik hem bij klanten nog steeds. Veel mensen hebben gefineerde meubels waar gemakkelijk vocht in kan trekken. Dan zet het hout uit, trekt het krom en gaat het soms scheuren. Daar hebben mijn meubels geen last van. Die worden helemaal verlijmd en geolied. Er zijn wel veertig kleuren beschikbaar. Het is de manier waarop je het aanpakt die maakt dat een meubel vochtbestendig is. Dat was in het begin experimenteren, totdat ik het volledig onder de knie had.”

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 6/7 , 12 december 2023).

beeld: Cees van der Wal

Lees verder

Lees het hele artikel in Terdege. Nog geen abonnee?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Ad Ermstrang

Volg ons lifestyle platform op instagram.