De goedkoopste Japanse koi kost circa 15 euro. Maar ondernemer Wim Maat (64) zag eens dat in het Aziatische land zo’n kleurrijke karper voor 1,5 miljoen werd geveild. Met zijn bedrijf is hij dagelijks met deze karpers in de weer. „Het is het leukst als je mensen kunt helpen. Bijvoorbeeld bij het bestrijden van parasieten. Als een soort koidokter.”
Hij is net terug van een operatie waarbij een gezwel werd verwijderd bij een karper van 35 mille. Zijn duurste vis, nu eigendom van een klant. „In de meeste gevallen weet ik wel raad, maar voor dergelijke ingrepen doe ik een beroep op een specialist.” Hij pakt zijn telefoon en toont een foto van het circa 80 centimeter lange dier. „Kijk, hier zie je een verdikking. Er is eerst een scan gemaakt. Het gezwel, dat 450 gram woog, is nu volledig verdwenen.”
De karper blijft nog twee weken bij de specialist en gaat daarna een halfjaar in quarantaine in Maats bedrijf Koi Care Hoeksche Waard, dat is gevestigd in een loods op het industrieterrein.
De koi, ook wel nishikigoi, is de nationale vis van Japan. Nishiki is het Japanse woord voor kleurig kleed, terwijl goi of koi karper betekent. De koi is een kweekvariant van de gewone karper en geniet een grote populariteit in siervijvers.
Waar komt de liefde voor de koi vandaan?
„De liefde voor siervissen is me met de paplepel ingegoten. Thuis hadden we zes aquaria staan. Mijn vader was altijd met tropische vissen in de weer. Hij legde ook verschillende vijvers aan. Zelf heb ik op een gegeven moment een grote vijver gemaakt, maar het water was steeds troebel. Een kennis wist er wel raad mee en zei dat hij ervoor zou zorgen dat het water na mijn vakantie helder zou zijn. Dat bleek ook het geval. Dat was het moment dat ik me echt ging verdiepen in de verzorging van de koi, en begon met het volgen van allerlei cursussen.”
Wat gaf de doorslag voor het starten van een bedrijf in koi, koivoer en vijveradvies?
„Het advies van mijn boekhouder. Dat kwam zo. Een leverancier vroeg me mee te gaan naar Japan, met een aantal collega-ondernemers. Tijdens die reis kocht ik in mijn enthousiasme meer karpers in dan ik aankon. Voor maar liefst 3500 euro. Omdat het twee weken duurt voor je bestelling arriveert, had ik de tijd om na te denken over een andere bestemming en kwesties als transport, BTW en dergelijke. Toen ontstond bij de boekhouder het idee om een apart bedrijfje op te zetten. Ik had al een onderneming in het keuren en repareren van gereedschap en een ijkbedrijfje. Die heb ik overigens later verkocht."
Lees het hele interview met Wim Maat in Terdege (nr. 27, 24 september 2024). Een los nummer is te bestellen in onze shop.
beeld: Cees van der Wal