Zware balken

Zware balken

IMG_5714

Dankzij het geluid van de grote zaag en de heerlijke geur van vers zaagsel die er omheen hangt, lijkt de boerderij tijdelijk getransformeerd te zijn naar onze eigen houtzagerij! En niet alleen met de grote zaag wordt er gewerkt, ook de frees draait overuren!

Het nieuwe balkenplafond wordt gemaakt; dit is de basis van de nieuwe verdiepingsvloer. Met een verborgen zwaluwstaartverbinding worden de balken in elkaar geschoven. Zo zijn er geen schroeven nodig. De onzichtbare verbinding is heel sterk en altijd haaks.

Het plafond wordt in drie gelijke vlakken verdeeld. Aan de korte balken wordt een ‘zwaluwstaart’ gefreesd en de lange balken krijgen ‘nesten’ waar die zwaluwstaarten precies in passen. Mooi stukje timmerwerk is dit! Dankzij witte planken die dwars op de balken zijn geplaatst, is het plafond compleet.

Onder de lange balken staan tijdelijk stempels om de nieuwe verdiepingsvloer omhoog te houden. De kinderen spelen heerlijk met al dat zaagsel dat op de grond ligt. Een van de jongens gaat zelfs in een heus zaagselbad zitten!

De stempels onder het plafond moeten vervangen worden door de echte constructie van de nieuwe stal in de boerderij: oude eiken gebinten. De jongste mag gezellig met papa mee als die een ritje naar Friesland maakt! Op internet hebben we namelijk een site gevonden van een bedrijf dat van die ouden eiken gebinten verkoopt. Daarvoor moeten we weliswaar ruim anderhalf uur rijden, maar dan heb je ook wat! Met een aanhangwagen vol dikke oude gebinten komen vader en zoon terug. Wat is dit gaaf! En uniek. Zoals ze op de site zeggen: hout met karakter!

Het zijn dikke eiken balken van enkele honderden jaren oud, die uit Frankrijk komen. En dat weegt nogal wat! Het is een heel gesjouw om de balken uit de aanhangwagen te krijgen. Eerst wordt het hout mooi opgeschuurd, daarna moet er een stukje af gezaagd worden. Als het op maat gezaagd is, moet het omhoog om tegen het balkenplafond vastgemaakt te worden.

Hoe gaan deze zware balken ooit naar boven getild worden, vraag ik me af. Maar Jan heeft er alweer iets voor bedacht. Hij hangt een ketting met een katrol aan het dak. Aan die ketting zit een spanband vast, die om de eiken balk bevestigd wordt. Zo hoef je alleen maar aan de ketting te trekken en de katrol doet de rest.

Langzaam gaat de eerste eiken balk naar boven. Hij wordt op de muur gelegd, onder het plafond. Er volgen nog vijf balken. Onder de liggende gebinten worden staande gebinten bevestigd. Met deze eikenhouten constructie is de ‘look’ van de ‘nieuwe stal’ compleet! Wat een sfeer in deze nieuwe ruimte met dit strakke balkenplafond en deze robuuste eiken constructie. De indeling is precies hetzelfde als die van de oude stal was.

Omdat het dak heel slecht is, moet het vervangen worden. Aan de binnenkant zitten oude spanten, die er voorzichtig uit worden gehaald. We willen ze straks terugplaatsen tegen het nieuwe plafond. De nieuwe dakelementen zijn van tevoren gemaakt en geïsoleerd. Zelfs de panlatten zitten er aan de buitenkant op en er zitten sparingen in voor de dakramen. Op de warmste dag van deze zomer gaat het dak eraf! De dakpannen worden naar beneden gegooid en het oude riet dat daaronder lag, wordt verwijderd. Wat geeft dat veel stof en troep! Om de boerderij heen en ook binnen, overal ligt het zwarte stof en liggen stukjes riet. De oude houten constructie wordt helemaal weggezaagd en dan is de boerderij letterlijk even dakloos. We dekken alles met zeilen af, omdat er uitgerekend de volgende dag regen wordt verwacht.

Als ik die morgen wakker word, is Jan allang naar buiten, want de kraan zou er al vroeg zijn. Ik hoor dat het inderdaad regent. Jammer dat alles net even nat wordt omdat het dak eraf is, maar aangezien het al een tijdje niet geregend heeft, is het eigenlijk ook wel fijn. We zien wel weer hoe we alles droog krijgen, eerst het nieuwe dak er maar op!

Ik schuif de gordijnen van de caravan open, en de kinderen kijken hun ogen uit. Wat een megagrote kraan! Het nieuwe dak van het voorhuis zit er inmiddels al helemaal op. Wij haasten ons en staan al snel in regenlaarzen buiten naar de kraan te kijken, die de dakelementen een voor een optilt en boven de boerderij laat hangen. De mannen op het dak duwen de elementen uit elkaar en monteren ze. Uiteraard ben ik weer druk in de weer om dit alles vast te leggen. Het voelt haast onwerkelijk dat dit echt ons huis wordt. Als ik boven sta, verbaas ik me nog meer. Deze nieuwe bovenverdieping is zó groot! Beneden zie ik de kinderen met laarsjes aan en onder hun paraplu’s naar de kraan staan kijken. Binnen een paar uurtjes zit het hele nieuwe dak erop. Ook plaatsen we de vlag: het hoogste punt is bereikt!

Auteur

Martine Hoogerbrug

Volg ons lifestyle platform op instagram.