5 vragen aan... Elisabeth Musser

Huurmoordenaar Henry heeft de opdracht gekregen de populaire christelijke schrijfster Josephine Bourdillon om te brengen. Waarom zij, wat heeft ze misdaan? Uit nieuwsgierigheid begint hij haar romans te lezen. Hij wordt getroffen door de overeenkomsten tussen zichzelf en de hoofdpersonen. Maar wat moet hij met haar gepraat over vergeving?


DIT BOEK IS GEBASEERD OP UW ERVARINGEN MET DEPRESSIE. WAAROM?

„Ik worstel al sinds mijn kindertijd met depressies en heb het gevoel dat God me de taak heeft gegeven anderen er iets over te vertellen, zodat er meer begrip komt voor deze aandoening. Het is onder christenen vaak taboe om over depressie te praten. Ik denk dit van satan komt, omdat hij niet wil dat we open over onze worstelingen zijn, weerbaarder worden en professionele hulp zoeken als dat nodig is.
Sommige christenen neigen ernaar te oordelen over depressieve mensen, doordat ze persoonlijk geen ervaring hebben met deze ziekte. Ik hoop dat veel mensen zich er beter bewust van worden wat depressiviteit is en hulp durven bieden in plaats van te oordelen.”
 

HOE GAAT HET NU MET U?

„Het type depressie waar ik mee worstel is er een die zijn lelijke hoofd steeds opnieuw kan laten zien. Maar ik heb nu vaardigheden in huis die ik vroeger niet had waarmee ik de depressie leer herkennen. Ook weet ik hoe ik tegen mijn donkere gedachten kan vechten. Een heel belangrijk wapen voor mij is Gods Woord. Ik richt me op Hem, zodat de duisternis en leugens vervangen worden door Zijn waarheid. Het helpt ook als mijn man of vertrouwde vrienden in alle eerlijkheid te vertel hoe ik mij voel en zij met mij bidden. Verder is beweging voor mij van belang. Ik ben een fervente wandelaar. Soms heb ik het nodig professionele hulp te zoeken en medicatie in te nemen.”
 

HET HOOFDTHEMA VAN DIT BOEK IS VERGEVING.

„Ik schrijf vaak over dat wat God mij leert. Hij leert mij ook veel over de diepte van Zijn vergeving. Hoe meer ik van Hem ga houden, hoe meer Hij me mijn trots, gebrek aan vergevingsgezindheid en vooroordelen laat zien. Ik wil niet zijn zoals de trotse Farizeeër in Lukas 18:10-14, maar zoals de nederige tollenaar die zegt: „O God, wees mij zondaar genadig!”
In ”Als ik mijn ogen sluit” wil ik de lezer in aanraking brengen met een karakter dat misschien ver van veel christenen staat, huurmoordenaar Henry. En met een karakter dat gezien wordt als voorbeeld van geloof, Josephine. Beiden liet ik de reikwijdte van vergeving verkennen. 
Ik hoop dat lezers zichzelf al lezend afvragen of ze moeite hebben met Gods aanbod van vergeving en of ze misschien zelf nog wrok koesteren tegenover anderen. Als ik weiger iemand te vergeven die mij onrecht aangedaan heeft, word ik namelijk slaaf van mijn bitterheid. Vergeving verandert mijn hart. God verlost dan van bitterheid, boosheid en obsessie. Ik houd van Galaten 5:1: „Staat dan in de vrijheid, met welke ons Christus vrijgemaakt heeft, en wordt niet wederom met het juk der dienstbaarheid bevangen.”


EEN BOEK SCHRIJVEN IS ALS BEVALLEN, ZEGT HOOFDPERSOON JOSEPHINE. HOE IS DIT VOOR U?

„Ik voel me gewoonlijk compleet uitgeput, maar het geeft me ook een enorme bevrediging. En soms verdriet, omdat ik de karakters uit het boek los moet laten. In tegenstelling tot Josephine is het me nooit gelukt nadien een maand uit te rusten in een Frans vakantiehuisje. Maar ik neem absoluut vrij om weer op adem te komen, te rusten en te vieren dat mijn boek af is.”


U SCHRIJFT OPVALLEND VAAK OVER KWETSBARE EN BESCHADIGDE MENSEN. RAAKT SOCIAAL ONRECHT U?

„Ja, het breekt mijn hart. Maar ik probeer nooit een politiek statement te maken in mijn boeken. Ik ben niet geroepen om grote sociale problemen op te lossen, maar ik kan verhalen vertellen die mijn lezers bewust maken van de levens van anderen. En uiteindelijk wil ik in mijn boeken het thema verlossing aanbod laten komen, omdat onze God een God van verlossing is, en van genade en hoop.”

Deel dit verhaal op sociale media

Jacomijn Ariakhah

Getrouwd | 2 kinderen | gek op mooie verhalen en chocola

beeld: Niek Stam

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.