Abortusdebat wordt scherper

Wie denkt dat het abortusdebat verstomd is, heeft het mis. De verhitte discussie rond de subsidie voor Siriz en de hetze rond de Schreeuw om Levenwakers bij de abortuskliniek in Utrecht zorgden het afgelopen jaar voor soms bijtende nieuwsartikelen en televisieitems. ”De tegenstellingen worden scherper.”

Ik moet een jaar of 16 zijn geweest toen ik meeliep met de Mars voor het Leven. De VBOK had op onze middelbare school al eens een gastles gegeven en nu mochten we met de bus naar Den Haag. Dat klonk ons, pubers, vooral in de oren als een leuk uitje. En we hadden genoeg moreel besef om ons daarbij ook nog een beetje nobel te voelen over het doel van onze tocht.
Het zal de zevende of achtste editie geweest zijn. „Een heel andere mars dan nu”, herinnert Kees van Helden zich. De directeur van Schreeuw om Leven liep rond die tijd ook voor het eerst mee. „Toen waren er zo’n 400 demonstranten”. Tegenwoordig is het aantal demonstranten enorm gegroeid. In 2017, bij de 25e editie van de mars, kwamen er maar liefst 14.000 mensen opdagen. Van Helden verwacht ook deze week weer een grote opkomst, ondermeer vanwege de centrale locatie in Utrecht en de mogelijkheid om binnen in de Jaarbeurshal naar de sprekers te luisteren. Het thema abortus staat namelijk weer op de kaart.

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Jacomijn Ariakhah

Getrouwd | 2 kinderen | gek op mooie verhalen en chocola

tekst: Jacomijn Ariakah

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.