„As it net kin sa’t it moat dan moat it mar sa’t it kin”

„Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan”

TD9_ Raap Transport_ Damwoude_ Familiebedrijf - Foto Niek Stam-04327

„We hebben vrachtwagencombinaties waarmee we allerlei los gestorte goederen vervoeren, zoals houtsnippers, compost en afval. Die worden hergebruikt voor energie-opwekking. Dit doen we met walkingfloortrailers, die van boven geladen worden en via een bewegende vloer in een minuut of tien helemaal geleegd worden.”

Jogchum en Aukje Raap met hun zoon Roelof en zijn vrouw Dettie / Damwoude / vrachtwagentransport / raaptransport.nl

„In mei 2018 zijn we dit bedrijf met z’n vieren begonnen. Al jaren hadden we het erover en toen hebben we op een gegeven moment de knoop doorgehakt. Na een poos voor derden te hebben gewerkt, zijn we eigen opdrachten binnen gaan halen uit ons zelf opgebouwde netwerk. Dat was een mooi moment.

Jogchum en Roelof rijden beiden met de combinaties, waarbij Jogchum het wagenpark beheert en Roelof de planning regelt. Ze zijn vaak dagen van huis en slapen in hun truck. Op vrijdag komen ze weer thuis op de zaak. Aukje en Dettie verzorgen samen de bedrijfsadministratie en een tijdje geleden is het bedrijf uitgebreid met een derde vrachtwagencombinatie en personeelsleden.

Samenwerken als familie ervaren wij niet als lastig: je hebt korte lijntjes en weet wat je aan elkaar hebt. Samen zet je de schouders eronder. Daarom gaan we ook eens per jaar uit eten met z’n vieren, dat is traditie.

Ons familiemotto is uiteraard in het Frysk: ”As it net kin sa’t it moat dan moat it mar sa’t it kin”. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Soms loopt de dag anders dan gepland, door files of wachttijden. Dan zetten we ons eroverheen, passen de dagplanning aan en gaan door.

Een leuke voorval: Roelof had een keer een huurtruck in gebruik. Toen hij wilde gaan slapen, lag hij ineens oog in oog met een muis. Een week lang was hij in de weer met muizenklemmen vol kaas en worst, totdat het dier was gevangen. Dan ga je ’s nachts toch wat lekkerder slapen.”

beeld: Niek Stam

Abonneer je op Terdege magazine

Nu slechts 9,25 p/mnd

Terdege-portfolio-1x-voorjaar2022

Auteur

Niek Stam

Volg ons lifestyle platform op instagram.