Ambassadeur Naor Gilon: diplomaat met dosis humor

Diplomaat met een dosis humor. Zo valt Naor Gilon, de Israëlische ambassadeur in Nederland, het beste te omschrijven. ”Gezellik? Wat is dat?”Na het interview stapt de Israëlische ambassadeur niet in zijn gereedstaande gepantserde bolide, maar op de fiets van de verslaggever. Vrolijk rijdt hij een rondje. En nog een. De mannen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) kijken verbijsterd. Gilon, lachend: „Ik houd van fietsen, net als bijna alle Nederlanders. Ik heb er veel te weinig gelegenheid voor. Bovendien mag het niet van de DKDB.”


Van Welk Nederlands gerecht houdt u?
„Haring. Maar dan in een salade met mayonaise. De beste haring is overigens te koop op loopafstand van onze ambassade in Den Haag.”

 

Wat is uw meest favoriete Nederlandse attractie?

„De Keukenhof. Maar daar kunnen we dit jaar helaas niet naartoe. Koningsdag is ook leuk, met al die oranje hoedjes. Sinterklaas en Zwarte Piet? Aan die discussie waag ik me niet. Ik ben tenslotte diplomaat, haha.”


Weet u wat ”gezellig” betekent?
„Gezellik? Wat is dat? Het is een zwakheid van mij dat ik geen Nederlands spreek. Het voelt een beetje kreupel om in Nederland te werken en te wonen en de taal niet te spreken.”


Naor Gilon (1964) is nu bijna een jaar in Den Haag actief als de vertegenwoordiger van de enige democratie in het Midden-Oosten. Zijn diplomatieke carrière bracht hem al in Hongarije, Italië en de Verenigde Staten. Soms was er even een uitstapje naar het zakenleven, maar het diplomatieke leven blijft trekken. „Ik zou er niet aan moeten denken om veertig jaar hetzelfde werk te doen.”

 

Lees het volledige interview met de Israëlische ambassadeur Naor Gilon in Terdege (nr. 22, pag. 68).

 

 

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

tekst: Riekelt Pasterkamp beeld: Sjaak Verboom

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.