Ananas-rabarbertaartjes

Jacobine culinair - rabarbertaartjes- RenateB _5_

De combinatie van ananas met rabarber kom je niet zo vaak tegen, maar blijkt het heel goed te doen in zomerse gebakjes. Houd er rekening mee dat-ie een nachtje in de koelkast moet opstijven.

Laatst liep ik op de markt, waar ik rabarber zag. Toen realiseerde ik me dat ik dat nog nooit heb gebruikt in een zoet recept, dus daar werd het hoog tijd voor. Vervolgens ontdekte ik dat rabarber heel goed samengaat met aardbei of ananas. Ananas heeft wel een leuk voorjaarskleurtje, vind ik. Zelf heb ik van deze combinatie gebakjes gemaakt, maar heb je geen kleine vormpjes dan kan een taart natuurlijk ook. Wat handig is bij bavarois: smeer de vorm van te­voren in met zonnebloem­olie en bestuif ’m dan even licht met poedersuiker. Daardoor maak je de taart(jes) gemakkelijk los. De rabarber om het gebak heen vouwen kost best veel tijd. Het is bovendien een plakkerig werkje, maar het ziet er wel erg leuk uit!

Ingrediënten

* 400 g bastognekoeken * 100 g roomboter * 500 g ananasschijven * 500 ml ananassap * 9 blaadjes gelatine * 250 g suiker * 500 ml slagroom * 165 g eiwit uit een pak of 5 eiwitten * 250 ml water * 100 g suiker * 6 rabarberstengels

Bereiding

* Kruimel de bastognekoeken heel fijn.

* Smelt de boter en meng die met de kruimels.

* Maak een bodem van het mengsel in de taartvorm of in de vorm van gebakjes.

* Week de gelatineblaadjes in koud water.

* Pureer dan de ananasschijven in het sap.

* Klop de slagroom op tot yoghurtdikte.

* Klop de eiwitten stijf met de suiker.

* Knijp de blaadjes gelatine uit, doe ze in een pannetje met vijf eetlepels water.

* Verwarm de gelatine tot die is opgelost.

* Voeg de gelatine toe aan de ananaspuree en meng alles goed.

* Voeg beetje bij beetje het opgeklopte eiwit toe tot dit een gladde massa is.

* Giet het mengsel bij de slagroom en meng weer tot het mooi glad is.

* Stort de bavarois in je taartvorm of in de vormpjes.

* Laat de taart een nachtje in de koelkast opstijven.

* Maak de taart los.

* Schil met een kaasschaaf of een dunschiller lange plakken van de rabarber.

* Verwarm ondertussen het water en de suiker in een kleine pan, totdat de suiker helemaal is opgelost, dan kan het vuur heel laag.

* Leg wat keukenpapier of een theedoek op het aanrecht.

* Doe twee of drie plakken rabarber tegelijk 20 tot 30 seconden in de pan en leg de plakken dan op het keukenpapier om een beetje uit te lekken.

* Als je alle plakken hebt gedaan, bewaar dan nog even de suikerstroop.

* Wikkel de plakken om de taart heen, als het goed is blijven ze plakken; als dat niet zo is, smeer er dan nog wat suikerstroop onder.

beeld: Renate Bleijenberg

Auteur

Jacobine van den Bos

Volg ons lifestyle platform op instagram.