Arboretum Belmonte: een tuin op een berg

Arboretum Belmonte: een tuin op een berg

spg-21233-Belmonte Arboretum Wageningen-14

In Wageningen, op een stille berg, daar bloeit de prunus en de rododendron. Hoog in de esdoorns prijkt de maretak en langs de waarden stromen de rivieren. Grijs zijn de wolken, ginds een streep lichtblauw. Schaduwen vallen op de brug bij Ewijk.

Kauwtjes pikken verwoed in de grond. Op de Wageningse Eng zijn de glooiende akkers geploegd. Een sportieve vader, in korte broek, fietskar achter de mountainbike, stuift over een zandpad. Aan de rand van een volkstuin is een oudere man aan het spitten, onderwijl in gesprek met een passante. Hij draagt een pet, zij heeft twee corgi’s aan de lijn.

De sleedoorn en ranonkelstruik bloeien in de houtwallen. Aan de oostkant omzomen bossen en een wijngaard de Eng. Zonlicht valt door een gat in de wolken. In het zuiden, achter de Wageningse Berg, stroomt de Nederrijn. Op de 42 meter hoge stuwwal ligt arboretum Belmonte, met een prachtig uitzicht over de Betuwe.

Botanische tuin

De botanische tuin was tot na de Tweede Wereldoorlog een landgoed. De villa die er stond, overleefde het oorlogsgeweld niet. In de jaren vijftig kwamen de tuinen in bezit van de toenmalige Landbouwhogeschool, en sinds 2012 beheert een stichting arboretum Belmonte.

Grijsbruin blad dekt de perken. Op het wandelpad verorbert een merel een worm. Pluizige gasten zoemen rond een uit de kluiten gewassen bijenhotel, met sedumdak. De forsythia heeft zijn felste voorjaarsjas aangetrokken. Bescheidener is de schijnhazelaar, met zachtgele trossen. Een olijfgroene tjiftjaf, het snaveltje spits en dun, verschuilt zich in de takken. Timide.

Zwepenboom

Breed en grillig is de zwepenboom, die groen ziet van het mos. De twijgen botten uit. Deze maartse middag klinkt er een vogelkoor, hoog en helder. De baspartij komt van een koerende duif.

Op een bankje tussen de narcissen zit een man met een verrekijker. Een tiener op slippers stiefelt voorbij, geboeid door zijn smartphone. Sierkersen, de bloesem roze en wit, flankeren het pad. Donkere takken zijn bedekt met schildmos, dat het licht weerkaatst.

Aan een viersprong staat een Japanse magnolia met geurige bloemen, smetteloos als zijde. Op een briesje danst het bloesemblad, bijen gonzen om de prunussen.

Lees het hele artikel in Terdege (nr. 16, 23 april 2024).

beeld: Tineke van der Eems

Abonneer je op Terdege magazine

Nu slechts 9,95 p/mnd

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Martijn den Hollander

Volg ons lifestyle platform op instagram.