Arjen en Alette Visser runnen een opvallende bloemenzaak

Arjen en Alette Visser runnen een opvallende bloemenzaak

spg-19023-flowerexplosion-33

Wie hun bloemenzaak in Veenendaal binnenkomt, kan het niet missen: Arjen en Alette Visser zijn dol op kleur. De eigenaars van Flower Explosion verkopen vazen in sprankelend roze, of knaloranje. Goudkleurige kaarsenstandaards en bonte boeketten. Want hun producten moeten vooral niet wit zijn.

Ze zijn nog maar 26, maar toch runnen ze al vier jaar hun bloemenzaak. Dat was eigenlijk helemaal geen voorop­gezet plan, vertelt Arjen Visser in hun minstens zo bonte woning boven de winkel. Alle muren van hun woonkamer zijn geschilderd in een opvallende tint. Vazen vol zijden bloemen staan op tafels, kasten en in de vensterbank.

De van oorsprong Friese Arjen werkte na zijn huwelijk met de Barneveldse Alette twee maanden als personeelslid in de Veenendaalse zaak. „Toen werd hij na onze huwelijksreis bij de eigenaar geroepen”, vertelt Alettte. „Die kwam meteen ter zake en vroeg of Arjen de zaak misschien over wilde nemen.” Ar­jen: „Dat was altijd al wel een droom van mij, maar niet zo snel. Toch zagen Alette en ik het wel zitten. We besloten het te proberen.” Alette: „Het voordeel als je zo jong bent is dat je nog niet de verantwoordelijkheid hebt voor een gezin. We hadden maar weinig kosten, dan is het makkelijker om iets gedurfds te proberen.”

In de afgelopen vier jaar hebben ze de zaak verder ontwikkeld. De lockdowns waren niet nadelig voor hen; de verkoop van hun vrolijke boeketten steeg alleen maar in die sombere tijd. Arjen: „Het was hier ook onder de vorige eigenaar al wel kleurrijk, maar nu is het nog een tandje meer geworden. We houden ervan het net even anders te doen. Standaardbloemenwinkels zijn er al genoeg.” Sommige mensen worden onrustig van kleur, maar daar hebben de Vissers geen last van. „We worden er juist blij van.”

Loop je geen klanten mis door al die kleur?

Arjen: „Sommigen hollen heel snel weg. Maar de klanten die graag bij ons komen, houden juist van kleur en exclusieve producten. Ze zullen het thuis misschien rustig houden, maar zoeken dan juist kleurige en unieke accessoires en bloemen als contrast.
We hebben inmiddels een eigen klantenkring opgebouwd, en die groeit nog steeds. Via social media leren steeds meer mensen, ook buiten Veenendaal, ons kennen.
Klanten weten wat ze hier kunnen verwachten. Mensen die op zoek zijn naar een heel rustig boeket, kiezen vaak vanzelf al voor een andere zaak. En hier in Veenendaal zijn genoeg klanten om ons zo te kunnen specialiseren.”
Alette: „Zo’n unieke zaak als de onze zou het misschien niet overal goed doen, maar hier kan het.”
Arjen: „Het voordeel van onze voorkeur voor kleur is dat we geen concurrenten hebben. Er is hier geen vergelijkbare zaak in de buurt.”

Wat is jullie achtergrond?

Arjen: „Ik heb de opleiding tot bloemist gevolgd, omdat ik ook als kind al hield van bloemen en buiten zijn.”
Alette: „Ik was kleuterjuf. In 2020, na de geboorte van onze dochter Jet, ben ik uit het onderwijs gegaan. Nu doe ik de bezorging en administratie. Ook denk ik mee over de inrichting van de winkel en de inkoop.”
Arjen: „Toen we de zaak wat verder ontwikkeld hadden, hebben we hem in oktober 2018 opnieuw geopend. Onder onze eigen naam: Flower Explosion. Want we hoorden zo vaak van klanten dat ze onze winkel ervaarden als een explosie aan bloemen en kleuren.”

Wat leveren jullie allemaal?

Arjen: „Wij verzorgen bijvoorbeeld veel bruidsbloemwerk. Van mooie zomerse kleuren tot fijne pastelkleuren en zachte poedertinten. Veel van onze klanten hebben een abonnement. Daar leveren we één of tweewekelijks een vers boeket op leenvaas. Verder leveren we aankleding voor bedrijven. Die kiezen bijvoorbeeld voor een zijdeboeket dat ze eens per kwartaal of halfjaar laten vervangen.”

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er uit?

Arjen: „Ik sta elke morgen rond 6 uur op om naar de groothandel in Ede te gaan voor verse bloemen. Die neem ik mee naar de zaak. Daar snijden we de bloemen aan, halen het blad eraf, geven we ze voeding en zetten ze in water. We maken er een mooie bloemenpresentatie van en bezorgen het eventuele bruidswerk van die dag.
Om 9 uur gaat de winkel open. Alles buiten moet dan netjes staan. We maken de bestellingen voor die dag, creëren de boeketten voor de winkel en helpen de klanten.
De winkel sluit om 6 uur. Soms ga ik dan ’s avonds nog inkopen doen voor vazen en kaarsenstandaards.
Het zijn dus meestal vrij lange dagen. Maar daar ben ik aan gewend. Zelf vind ik vooral het uitzoeken ‘s morgens en het presenteren mooi om te doen. ”

Gebruik je de winkelvoorraad ook in huis?

Alette, lachend: „Arjen kampt nogal eens met het idee om alles in huis om te wisselen. Dan moet het meubilair aan kant en stalt hij alle bloemen en accessoires uit op de grond. Het is een hele happening, elk seizoen weer. Daar moet ik dan wel om lachen, te midden van de bende. Ik heb er zelf niet zo veel invloed op, maar gelukkig komt het altijd weer helemaal goed.”
Arjen: „Van Alette heb ik geleerd dat er hier eerst iets weg moet als ik iets nieuws neer wil zetten. Anders wordt het te vol. Ik vind het stylen gewoon echt heel leuk. We schilderen de winkel ook elk seizoen weer in andere opvallende kleuren. En over een paar maanden gaan we verhuizen; ik kijk er echt naar uit om ons nieuwe huis in te richten.”

Waar dromen jullie nog van?

Arjen: „We hebben de afgelopen jaren steeds gezocht naar nieuwe, exclusieve dealers uit de regio van bijvoorbeeld vazen, decoraties en kaarsen. Zo verkopen we vazen van Doortje IJpelaar. Dat zijn echt kunstwerken, met certifcaat. Daar betaal je een paar honderd euro voor. Er zijn maar tien winkels in Nederland die ze mogen verkopen. En we hebben meer exclusieve merken: Des Pots, Silk-ka, Ecri Living. In de toekomst zou ik dat verder uit willen bouwen en meer de interieurkant op willen gaan. Ik merk dat ik stylen nog leuker vind dan bloemen verkopen. Ik droom van het verkopen van een totaalpakket, met meubels en al. Een vtwonenwinkel, maar dan kleuriger.”

beeld: Tineke van der Eems

Smaakt Terdege naar meer?

En wil je de andere artikelen ook graag lezen?

Cover 13-9

Auteur

Jacomijn Ariakhah

Volg ons lifestyle platform op instagram.