Avond in de Jura: in de stilte rinkelen de bellen

Avond in de Jura: in de stilte rinkelen de bellen

IMG_3003

Een langzaam hellend straatje. Naast gevels witte rozen, de lentezon staat laag. Wat gaat er boven Frankrijk? De luiken, de lantaarntjes? De oude huizen, okergeel?

In de glooiende velden van de Jura liggen ronde hooibalen. Het is eind mei. Avondlicht geeft de wijngaarden een warme gloed. Daarboven, op een rots, torent het dorp Château-Chalon. In een stille straat loopt een jongetje met lang haar heen en weer, terwijl hij met een lepel gelijkmatig op een pan slaat. Vogels zingen.

Twee knoestige platanen domineren de westzijde van het kerkplein. Ze werpen hun schaduw op het leistenen dak van de romaanse kerk, die naar Petrus is genoemd. Een klokslag markeert het halve uur, de heldere nagalm duurt seconden. Om het plein staan plantenbakken met rode begonia’s.

Lissen

De huizen van het dorp zijn opgetrokken uit lichte natuursteen, met pleisterwerk in aardetinten. Langs de smalle straten bloeien gele en blauwe lissen, naast rode valeriaan. Hoornbloem bedekt een muurtje. Château-Chalon wordt geflankeerd door hellingen met terrassen. In de laagte slingeren wegen, door frisgroene bomen omzoomd. Steile rotsen onderbreken het bos op de bergflanken.

Aan de einder is het heiig en lijkt de lucht van opaal. Waar de schaduwen over het dorp vallen, lichten de witte luiken op aan de grijze gevels. Het kruis en het haantje op de kerktoren steken af tegen een waaier van roze en oranje. In de schemering ogen de bruine daken dieprood.

Ademen

Een andere avond, die week in mei, iets naar het noorden. Een plattelandsdorp aan de rand van een plateau. Boterbloemen in de weilanden vangen de laatste zonnestralen van de dag. Elektriciteitskabels aan palen langs de weg glanzen in het licht.

De stilte is grandioos. Niets is er te horen dan krekels en het grazen en ademen van roodbont melkvee. Geen auto’s, geen vliegtuigen, geen machines. Het kauwen van een koe blijkt ineens opvallend luid te klinken. Een vervaarlijk ogende kater heeft een muis te pakken. Als een kleine lynx met vuurspuwende ogen snelt de kat in de vallende schemer richting het dorp.

Lees het hele reisverhaal over de Jura in Terdege (nr. 9, 16 januari 2024).

beeld: Martijn den Hollander

Smaakt Terdege naar meer?

En wil je de andere artikelen ook graag lezen?

Terdege-portfolio-nummer-12

Auteur

Martijn den Hollander

Volg ons lifestyle platform op instagram.