Belevenissen van een politieagente

Het is kwart over zes ’s ochtends en de dienst zit er bijna op. Ik heb een nacht meegedraaid met de officier van dienst (OvD), om zijn werkzaamheden van dichtbij mee te maken en ervan te leren.

Tot nu toe was het rustig. Ik heb meegekeken bij de voorgeleiding van twee aangehouden verdachten en we hebben administratief werk gedaan. Het lijkt erop dat het daarbij blijft. Maar om halfzeven, net voor we afgelost worden, komt een opvallende melding door.
Collega’s moeten naar een bedrijf waar een groep demonstranten zich heeft verzameld. De actievoerders hebben spandoeken bij zich en enkelen hebben zich vastgeketend aan de hekken om het terrein. Als de collega’s ter plaatse komen, vragen ze al snel om contact met de OvD. Tijd om in actie te komen. We rijden naar de locatie. Voor we er zijn, heeft mijn collega al heel wat telefoontjes afgehandeld.
In ons werkgebied maken we dit niet dagelijks mee, dus er moet gelijk een en ander overlegd worden. Als we ter plaatse zijn, komt de zon net op. Ik zie een groep mensen, van wie sommigen inderdaad vastgeketend staan aan de hekken. Ik hoor dat ze door een megafoon teksten voorlezen, maar verder lijkt de situatie rustig.
We overleggen met de collega’s die de demonstranten gesproken hebben. Ik krijg een papier te zien dat de actievoerders uitdelen. Er staat op waarom ze hier staan en waartegen ze demonsteren. We horen dat ze van plan zijn om de hele dag te blijven.
Tijd voor overleg. Er komt iemand van de bedrijfsleiding naar ons toe. Ook de OvD die ons komt aflossen, arriveert. We bespreken wat we gaan doen.
Al snel blijkt dat het bedrijf geen problemen heeft met de demonstratie, zolang de situatie zo rustig blijft. We besluiten af te schalen qua collega’s, maar er blijft wel contact met het bedrijf.
Dan zit het erop voor ons. De OvD van de vroege dienst neemt de melding over en wij kunnen terug naar het bureau.
Onderweg naar huis bedenk ik me hoeveel geluk ik eigenlijk heb. Geluk met een baan die zo afwisselend is. Waarin meldingen variëren van bijzonder tot verdrietig of spannend en waardoor ik steeds weer nieuwe ervaringen opdoe.
Het afgelopen jaar heb ik de Terdegelezers met veel plezier hierin meegenomen en door middel van mijn columns een kijkje gegeven in mijn werk. Dit was de laatste keer en ik wens u alle goeds. Wees er voor elkaar, wij zijn er voor jullie!

Politieagent Bram van Duijvenvoorde neemt de column van Leanne over.

Deel dit verhaal op sociale media

tekst: Leanne Pots-Pluimers

Behaaglijke omslagdoek

Deze ”Lovely Deer-omslagdoek” is heerlijk
voor lange, soms frisse zomeravonden.
Door het zachte garen voelt hij behaaglijk om de
schouders. En door het hertje en de franjes
is deze omslagdoek een echte must-have!

Volg ons op sociale media

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de leuke voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.

Instagram

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.