Ben de Raaf: Vroeger had je leuke boeven, nu niet meer - Terdege

Ben de Raaf: Vroeger had je leuke boeven, nu niet meer

BendeRaaf-ceesvdwal

Dankzij Terdege belandde Ben de Raaf in de wereld van de jeugdauteurs. In twintig jaar tijd publiceerde hij bijna veertig boeken, waaronder een politieserie met collega’s in hoofd- en bijrollen. „Sommigen kwamen beleefd vragen of zij in een volgend boek mochten figureren.”

De jaren door bleef Ben de Raaf trouw aan zijn baas: de Rotterdamse politie. Net als aan de wijk waar hij opgroeide en na zijn huwelijk bleef wonen: Rotterdam-Alexanderpolder. De enige verhuizing vond plaats binnen de straat. „Wij woonden elf huizen verderop, hier zat een van onze zoons. Bij hem werd het huis voller, bij ons leger. Daarom hebben we geruild.”

Een forse plank in de boekenkast van de politieman is gevuld met werk van eigen hand. Vooral de negentiendelige politieserie, die opende met ”Moord in Ommoord” en sloot met ”Vrouw zoek in Schiebroek”, gaf hem bekendheid.

In 2001 verwisselde hij het werk op straat voor een baan in de meldkamer. Aanleiding was de invoering van een kogelwerend vest. „Voor het aanmeten daarvan moesten we allemaal op de weegschaal. Nadat ik had plaatsgenomen, brulde de opmeter door een met collega’s gevulde zaal: „Gewicht: één tiende ton.” Ik zag het niet zo zitten om door zo’n vest ingesnoerd te worden.”

Lees het hele interview in Terdege (nr. 2, 14 september 2020)

Auteur

Huib de Vries

Volg ons lifestyle platform op instagram.