Beschermer van de Brabantse Wal

Zijn spraak verraadt zijn Zeeuwse afkomst. Hij woont ook in deze provincie met het vlakke landschap, maar heeft zijn hart verpand aan de bossen. Boswachter Erik de Jonge (36) kreeg de afgelopen jaren nationale aandacht door zijn mediaoptredens over het dumpen van afval van synthetische drugs. ”Ik heb in een tweet de druggebruikers rechtstreeks aangesproken.”

Hij heeft zijn kantoor in een ruimte van bezoekerscentrum De Kraaijenberg, aan het Markiezaatsmeer. Het pand in de bossen, onder de rook van Bergen op Zoom, is op doordeweekse dagen gesloten, met uitzondering van woensdagmiddag. Verlaten is het echter maar zelden. Tal van scholen maken er gebruik van voor educatieve doeleinden, en excursies onder leiding van vrijwillige gidsen hebben het centrum meestal als startpunt.
De in ’s-Gravenpolder geboren en getogen De Jonge wordt vergezeld door Jack, een Duitse staande draadhaar. Het dier is gefokt als jachtopzienershond. „Geen echte politiehond, maar hij kan prima speuren en is heel scherp.” Hij neemt het beest overal mee naartoe. Op eenzame tochten in donkere uren geeft dat een veilig gevoel.
Al op jonge leeftijd liet Erik zich kennen als een natuurliefhebber. Glimlachend: „De kleuterjuf zei ooit dat er uit mij wel een boswachtertje zou groeien.”

Deel dit verhaal op sociale media

Niets meer missen van Terdege?

Geniet van een (proef) abonnement!

Ad Ermstrang

Getrouwd | 6 kinderen | 7 kleinkinderen tuinieren | vertrouwenspersoon in de psychiatrie.

beeld: Tineke van der Eems

Over Terdege

Terdege is een reformatorisch familiemagazine dat wil inspireren, bezinnen en verrassen.

Abonneevoordeel

Maak gebruik van de mooie voordelen die we speciaal voor jou als abonnee hebben uitgezocht.