‘Biefstuk’ mét uiensaus

06_IMG_8787

Deze heerlijke ‘biefstukjes’ zijn gebaseerd op een recept uit de Amishkeuken. Met eenvoudige ingrediënten zet je zo een stukje vlees op tafel dat weer net even anders is. In Terdege (nr. 25) ontbrak de uiensaus. Dat maakt de redactie hier goed.

Regelmatig snuffel ik wat op pagina’s met Amishrecepten. De keuken van de Amish is tamelijk ouderwets als het gaat om suikergebruik en vetgehalte. Een beetje zoals bij ons in de jaren 50, toen er nog veel lichamelijke arbeid werd verricht. Maar je kunt de recepten natuurlijk aanpassen en ze minder calorierijk maken. Het leuke aan Amish-recepten vind ik dat ze meestal eenvoudige ingrediënten bevatten en dat het vaak flinke porties zijn. Ik kwam het recept van ”Poor man’s steak” tegen en dat leek me wel wat. In plaats van de champignonsaus uit dat recept (gemaakt van geconcentreerde champignonsoep uit blik) maakte ik uiensaus. Ik bakte deze ‘biefstukken’ op de contactgrill. En, o ja, ik heb er meteen maar een Nederlandse naam aan gegeven. Het heet bij ons gewoon ”armeluisbiefstuk”.

Ingrediënten

Voor de biefstuk: * 1 kg rundergehakt * 1 ui * 1 tl zwarte peper * 2 tl zout * ½ tl gerookt paprikapoeder * 200 ml volle melk * 2 pakjes (gezouten) mini-crackertjes * tarwebloem

Voor de uiensaus: * 2 flinke uien * 2 el olijfolie * 1 el suiker * 500 ml runderbouillon * 2 tl worcestersaus * peper uit de molen

Bereiding

* Begin met het maken van de uiensaus. Snijd hiervoor de uien in halve ringen en bak ze met de suiker in de olijfolie op laag vuur mooi bruin. Let op dat ze niet verbranden!

* Voeg de runderbouillon en de worcestersaus toe. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur een kwartiertje inkoken. Maak de saus af met peper uit de molen.

* Nu worden de ‘biefstukken’ gemaakt. Snipper de ui heel fijn en verkruimel de mini-crackertjes.

* Doe alle ingrediënten (behalve de bloem) bij elkaar in een kom en meng alles goed door elkaar.

* Maak circa 10 porties en vorm ze tot ‘biefstukken’. Met de achterkant van een mes of keukenbijltje kunt u eventueel ruiten in het vlees maken.

* Doe tarwebloem op een diep bord en wentel de stukken vlees er een voor een doorheen.

* Bak het vlees naar wens in de koekenpan, de grillpan, of bijvoorbeeld op de barbecue. Serveer met de uiensaus.

Volg ons lifestyle platform op instagram.